Ploegkampioen Bart van Rijn

ED 2000
 
Ooit werkte hij als 17 jarige bij loonwerker Hooien in Lage en bewerkte hij voor de boeren in de omgeving het land. Later kwam hij te werken in de landbouwmechanisatie in het onderhoud van de tractoren. De interesse voor het bewerken van de grond die bleef en als lid van het AJW ging hij deelnemen aan ploegkampioenschappen.
In de tuin van zijn woning aan de Mierdseweg staat een grote Renault 1151 van 120 pk. De burgerwoning betredend zou je niet verwachten dat er zo’ n krachtmonster in een tuin staat. “Nee, mijn eigen tuin doe ik er niet mee om” lacht Bart van Rijn uit Reusel. “Veur dè klèn stukske pak ik de schoep”. De 50 jarige mecanicien blijkt behalve zijn eigen tractor ook een eigen ploeg te hebben waarmee hij deelneemt aan de wedstrijden. Hierdoor is hij niet afhankelijk van het materiaal van anderen en kan hij naar hartelust verbeteringen aanbrengen aan zijn materiaal.
Bij Hooien, dat was ne prachtigen tijd.
Het verhaal van Bart van Rijn is het verhaal van de boerenzoon die thuis op de boerderij op het landgoed de Utrecht kennis maakte met het boerenleven. Hij ging naar de Landbouwschool en daarna bij Hooien werken die destijds met zijn machines de boeren vooruit hielp. Met collega’ s als Jos en Pietje Hooien, maar ook Wout Couwenberg en Gust Verdaat had hij er veel plezier in het werk en het was een tijd waarvan hij zelf zegt:” je had nog de tijd om ‘s-middags bij de boer een boterham mee te eten”. Bart bleef wat cursussen volgen en kwam later terecht bij een mechanisatiebedrijf waar hij als monteur werkte. Op dit moment heeft hij zijn job bij Huybregts in Reusel waar hij vooral te maken heeft met het onderhoud van zwaardere machines.
De interesse voor de landbouwactiviteiten bleef al die jaren en als lid van het AJW begon hij al met het deelnemen aan ploegwedstrijden. Met zijn rondgaande ploeg behaalde hij veel successen met als hoogtepunt de Europese wedstrijd in Zwitserland. Het Agrarisch Jongeren Werk had echter één nadeel: het was een vereniging waar je maar tot je 35-ste jaar lid mocht zijn. Voor Bart, maar ook voor anderen betekende dit het einde van de ploegkampioenschappen omdat ze in die tijd nergens anders georganiseerd werden. Toen een jaar of 4 terug de Stichting Ploeg Vereniging Nederland (PVN) opgericht werd kwamen er weer nieuwe kansen voor hem. De vereniging wilde de praktische bekwaamheid van het ploegen bevorderen door het organiseren van gereglementeerde wedstrijden. Als een van de eersten meldde hij zich aan bij de nieuwe vereniging. Omdat hij inmiddels een grotere tractor had kon hij niet meer meedoen met zijn 2 schaar rondgaande ploeg. Achter de vierwiel aangedreven Renault kocht hij een drieschaar wentelploeg waarmee hij de strijd aan kon gaan in die klasse.
Kringwedstrijden
Met de deelname aan kringwedstrijden begon voor Bart zijn tweede jeugd. de hand en spandiensten die hij af en toe met zijn trekker verleend op een boerenbedrijf. Daarnaast is hij nog op zoek naar een veld waar hij kan oefenen en dat blijkt in de zomer niet mee te vallen. “Wellicht staat de gemeente Reusel het mij toe als ik het nieuwe uitbreidingsplan in de Rijpershoek even omleg” zegt hij hoopvol.
Wintervoren en geren ploegen.
Tijdens de wedstrijden moeten de deelnemers wintervoren ploegen: herkenbaar aan de bolle rondingen van de ploegsneden. Door het land, met trekken van 100 meter lengte, zo te verdelen dat er geren (ofwel een spie) ontstaat wordt er een extra moeilijkheid aan de wedstrijd toegevoegd. De voor moet recht zijn en zuiver blijven: er mag geen zand terug in de voor rollen. Het inzetten van de ploeg op de juiste plek komt tot op de cm nauwkeurig en het uitmeten van het perceel om met de geer goed uit te komen blijkt een precisie karwei waar de deelnemers op beoordeelt worden en waar ze ook ruim de tijd voor nemen. De geploegde sneden moeten natuurlijk uniform zijn en er kan weiland of op stoppels geploegd worden. Zelf heeft Bart van Rijn het liefste moeilijke grond: door de vele hydraulische stel mogelijkheden op zijn trekker kan hij tijdens het ploegen veel bijstellen waardoor hij in het voordeel is.
Op dit moment was Bart nog doende om een pen bij de hefinrichting van de trekker te vervangen. Zijn vakantie is net begonnen en hij gebruikt een deel van zijn vrije tijd om alles nog eens na te lopen.”Ik heb liever dat ik nu iets kan vervangen dan dat het tijdens de wedstrijd afbreekt,” zegt hij. 
 
Enkele jaren later overleed Bart onverwacht. Zoals de grond zich sloot als hij weer een voor ploegde, zo liet hij het leven achter.
HW 2000