Damesvoetbal in Esbeek niet meer te stoppen
 
September 2019
 
 
 Op de foto vlnr: Anne van Gestel, Sanne van Pinxteren, Lieke Pulles, Daniek van Gerven, Soraija van Schaijk, Vera van den Biggelaar en Kim van Oirschot.
 
Jarenlang was het niet bespreekbaar dat er in Esbeek een damesvoetbalteam kwam. Dames gaan korfballen en de mannen gaan op voetbal. Het was de kern tussen het Gentlemens agreement tussen de voetbal en de korfbal club van Tuldania. Maar tijden veranderen en net dit jaar won het Nederlandse damesteam ook nog eens zilver op het WK: nu kan Esbeek echt niet meer achter blijven, tijd om het herenakkoord open te breken.
 “Kom, nu rustig nog een rondje, dan is het wel genoeg.” Lieke Pulles is op een doordeweekse woensdag de stand-in-trainer voor haar zus Wiesje. De velden bij Tuldania liggen er groen en vredig bij en helemaal achteraan op de Esbeekse sportaccommodatie lopen zeven dames warm bij hun eerste training. De eerste training van het seizoen, maar in dit geval ook de eerste training van een damesteam ooit in Esbeek!
Wiesje Pulles (36), die de initiatiefnemer van het nieuwe team is, vertelt het verhaal.
“Ik voetbalde zelf al op jonge leeftijd tussen de jongens van Tuldania. Voetbal is gewoon leuk en dat het aanvankelijk tussen de jongens in gebeurde? Dat maakte mij niet uit. Toen ik wat ouder werd ben ik overgestapt naar de Beerse Boys, die een eigen damesteam hadden. Dat voelde goed en hier had ik ook nog eens baat van de ervaring die ik tussen de jongens opgedaan had. Enkele jaren verder kriebelde het nog wat harder en heb ik nog een keer een transfer gemaakt naar SC t Zand dat hoger speelde. Maar goed, nu woon ik weer in Esbeek en zit daar in het bestuur van Tuldania. Omdat ik naast bestuurslid de ervaringsdeskundige ben, is het niet vreemd dat dit op mijn bordje kwam.”
Maar wie wat langer bij Wiesje over haar schouder kijkt, ontdekt nog wel een interessant detail. Ze speelt zelf nog steeds in het damesteam van de Beerse Boys, iets wat ze verwacht te blijven doen als ze in Esbeek betrokken blijft.
“Om dat te snappen moeten we kijken naar de speel- en trainingsavonden,” legt ze uit. Bij Tuldania gaat het om een kleine, onderlinge competitie tussen clubs uit de regio. Daar wordt zeven tegen zeven gespeeld, op een half veld en met kleiner goaltjes. We trainen en spelen op woensdagavond en een enkele keer op de vrijdag. De KNVB wedstrijden, zoals ik die speel bij Beerse Boys, zijn in het weekend. Daardoor is het te combineren.
Op de eerste trainingsavond wordt er na het inlopen met de bal aan de voet geoefend. Ze lijken allemaal al eens naar Messi gekeken te hebben en plaatsen de bal in één beweging door naar de volgende. Van de meiden die nu al mee trainen hebben er een aantal hun roots bij de dames van Hilvaria. Zo ook Lieke Pulles. Ze stopte daar vanwege haar zwangerschap en met twee kleintjes ziet ze de kans om een move te maken. “Ik voetbal al vanaf mijn zeventiende,” legt ze uit. “Het is fijn om sportief bezig te zijn maar de grootste drive ligt toch wel bij de gezelligheid van de club. De echte gezelligheid is pas in de derde helft als we nakaarten of vooruitblikken in de kantine.”
Maar net zoals Wiesje bij twee voetbalclubs, zijn er nog enkele dames die meerdere sporten beoefenen. Zo zijn Anne van Gestel en Vera van den Biggelaar ook nog bij het korfbal van Tuldania. Ook dat is te combineren dankzij de  trainingsavonden die op andere dagen vallen. Anne spant helemaal de kroon want zij heeft naast het voetbal en korfbal nog een derde sport: boksen.
 
De dames van Tuldania. Het zijn medewerkers van de Rabobank en leerkrachten, verpleegkundigen, sociaal werkers en studenten. Hun eerste wedstrijd tegen de dames van Netersel was al een hoopgevend gelijkspel. Ze hebben nog een vacature voor een doelvrouw en enkele spitsen mogen zich ook nog melden, net als een trainer.
De dames van Tuldania, we blijven ze volgen en we gaan er nog van horen!!