Geschiedenis met de paplepel

Riny Rovers brengt historie tot leven
 
 2009
Hooge Mierde – Haar vader begon ooit met oude gemeentefoto’s en Riny keek al snel over zijn schouder mee. Ze stortte zich op de heemkunde en werd lid van Heemkundegroep De Mierden. Ook haar twee dochters raakten ‘besmet’ en studeerden beiden af in geschiedenis. Telkens kruisen er weer historische zaken haar pad, zoals nu weer de recente opgravingen in Hooge Mierde. Nadat proefboringen niets opleverden ging ze zelf mee aan het graven en stuitte al snel op enkele puntgave middeleeuwse kruiken. In oktober van dit jaar volgt er een historisch weekend met lezingen, een markt en een tentoonstelling rond het thema van de opgravingen.
 
foto: Riny (rechts) hier met Thea Wouters
 
“Nadat we de kruiken gevonden hadden leek het voor velen op een stunt van het jeugdvakantiewerk. Dit was te mooi om waar te zijn. We hadden op oude kaarten gezien dat op dit terrein ergens een schuurkerk gestaan had, meestal stond daar nog meer bebouwing bij,”
Riny Rovers (51) kan er nog niet goed over uit dat ze met de andere opgravers zo snel resultaat had. “We hadden natuurlijk het geluk dat we toestemming kregen om te gaan graven. Men dacht blijkbaar ‘daar zit toch niets’.
Na het eerste graafwerk besloten de lokale heemkundigen te stoppen en een beroep te doen op een professioneel team. Afgelopen week gingen archeologen van de VU uit Amsterdam verder waar de Hooge Mierdenaren stopten. “Er zijn nu weer een aantal zaken blootgelegd,” legt Riny uit. Het gaat om zaken als een stookplaats, erfafscheidingen en paalgaten. Ook een poer die als fundament gediend heeft.”
Aan de keukentafel bij huize Rovers filosofeerde Riny intussen met haar dochter Brenda verder over de zaak. Zou het niet leuk zijn als we er meer mee deden. “we hadden al snel tal van beelden en toen we ermee naar wethouder Jacobs gingen was die meteen enthousiast. Nu hebben we een eigen stichting opgericht voor een historisch weekend en is het draaiboek nagenoeg gereed.”
Riny en Brenda pakken het maar meteen goed aan, zo zijn ze voor alle scholen in Reusel-De Mierden een lespakket aan het ontwikkelen waar een jongetje uit de zestiende eeuw centraal staat. Via een prentenboek en leskaarten komt zijn levensverhaal tot leven. Het boek wordt geschreven door Annemarie Hol, de tekeningen zijn van Thea Wouters.
Riny heeft intussen al een groep samengesteld die al bezig is zo’n 150 middeleeuwse kostuums te maken.
“Uit alles blijkt dat er wel degelijk rijkdom en een beschaving was in het middeleeuwse Hooge Mierde,” doet ook Brenda Cijffers-Rovers een duit in het zakje. Ze is op dit moment bezig met een proefschrift over de sociaal-economische verhoudingen op de Brabantse zandgronden en kan het hele project daarvoor gebruiken.
Intussen gaan de opgravingen in het plan Leeuwerik verder, de resultaten vormen tijdens het middeleeuws weekend van 10-12 oktober het hart van de historische tentoonstelling die als titel krijgt ’Kermis tussen kerk en kroeg’.