Nieuwe boek voelt als de eerste keer


Maart 2021

De deurbel gaat en ik zie dat er een grote vrachtwagen voor de deur staat. Verbaasd open ik de deur en ik zie de chauffeur staan met een vrachtbrief in zijn handen. De boeken, het zijn de boeken. De tweede druk van Kruisbergkapel als stille getuige. Ik voel mijn hart kloppen en ben benieuwd. Zeer benieuwd…

Als ik ver in mijn geheugen terugga, herinner ik me nog iets van mijn eerste schooldag ooit. Het voelde in het geheel niet comfortabel en ik sluit niet uit dat er enige tranen vloeiden. Dichter naar het heden toe herinner ik me nog als de dag van gisteren dat ik mijn rijbewijs haalde met een gevoel dat nu heel de wereld binnen mijn bereik lag. (dat viel later overigens wel wat tegen).
De eerste zoen, de sleutel van het nieuwe huis dat we betrokken en ga zo maar door.
In dit rijtje hoogtepunten kan ik ook het uitbrengen van en boek scharen. De vele uren werk die erin zitten, het creatieve proces en uiteindelijk de opmaak van het boek. Om daarna het eindproduct in je handen te voelen is moeilijk te omschrijven. Voldoening, misschien ook wel enige trots, maar zeker ook een geruststelling: het werk is af.
Deze week kreeg ik weer even dat gevoel. Op een pallet, die keurig voor mijn voordeur geplaatst werd, stonden vier grote dozen vol met boeken.
Na het uitkomen van mijn eerste eigen boek (ik heb ze allen steeds in eigen beheer uitgebracht) in 2005 volgde er een periode om ze op hun bestemming te krijgen. Het was toen ook al snel duidelijk dat met het uitkomen van dit boek (we hebben het over deel 1 van Kruisbergkapel als stille getuige) het verhaal nog niet af was.
Ik had in de beginjaren nog vrij intensief contact met de weduwe van het slachtoffer Maria Beyens van der Pol. Het verhaal was (zonder dat dit zo bedoeld was) ook haar levensverhaal geworden en mede dankzij haar kwam in 2010  uiteindelijk de ontmoeting tussen de twee weduwen tot stand.
Die vrijdagmiddag zal ik niet snel vergeten. Als enige toeschouwer was ik getuige van een ontmoeting naar aanleiding van een voorval dat zestig jaar daarvoor had plaats gevonden.
Maar goed nu deel twee.
Het boek heeft 190 blz (deel 1 155) en is deels in kleur opgemaakt.
Interesse in het boek?
Stuur dan een mail naar harriewenting@gmail.com en je krijgt de verdere informatie.