Voor Wim Vennix was schrijven nieuw
Boek ‘Duizend Dagen’ beschrijft verlies en rouw

Januari 2021


Voor ieder mens staan twee dingen in het leven vast: er is een moment dat je geboren wordt en ook een moment dat je deze aarde weer verlaat. Maar wat daartussen zit en ook de weg naar het overlijden toe: dat maakt wel het verschil. Wim en zijn vrouw Han Vennix uit Diessen dachten niet elke dag na over zaken als afscheid en sterven. Tot er in 2017 onverwacht iets gebeurde en Han een ongeneeslijke ziekte kreeg. Er gebeurde veel voor hen allebei. Terwijl Han vocht tegen haar ziekte om zo lang mogelijk bij haar dierbaren te blijven, begon Wim alles in dit proces in een dagboek vast te leggen, deze week komt het boek Duizend Dagen uit!
“Eigenlijk weet ik nog steeds niet precies wat de aanleiding was om te beginnen met mijn dagboek,” zegt hij. Als hij hierover nadenkt, heeft hij het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek Duizend Dagen in handen. Het is een kleurrijk boek geworden met 277 bladzijden en veel kleurenfoto’s. “Ik was helemaal niet zo’n schrijver en eigenlijk staat je hoofd in dat proces wel ergens anders naar,” blikt hij terug. “Maar gaandeweg merkte ik dat het me vaak opluchtte als ik weer een dag beschreef. Door alles vast te leggen kreeg het zijn plekje, ik schreef dingen vaak letterlijk van me af.”
In de beginperiode dat ze samen de artsen bezochten waren de wolken nog niet donker, ook al was de uiteindelijke prognose vanaf het allereerste begin slecht. “Je hebt toch hoop en klampt je aan de kleinste dingen vast,” weet Wim nu. “Han was een positief persoon, echt mijn maatje, al 44 jaar. We hadden samen twee kinderen en twee kleinkinderen en heel veel in het leven ging ons voor de wind. Maar dan ineens de ziekte met dat K-woord erin. Dat sloopt je helemaal van binnenuit.”
De ziekenhuisbezoeken met de scans en de uitslag-gesprekken volgden elkaar steeds sneller op. Ze probeerden samen ook nog leuke dingen te ondernemen, maar het werd steeds duidelijker dat ze van elke dag moesten proberen te genieten.
“Na haar overlijden ben ik nog een aantal dagen verdergegaan met het boek, maar na duizend dagen ben ik er toch maar mee gestopt,” zegt hij met een verwijzing naar de titel van het boek. “Ik had gehoopt dat mijn verhaal zo in boekvorm gegoten kon worden, maar dat bleek iets te optimistisch gedacht. Uiteindelijk had ik toch een schrijver nodig die mijn aantekeningen in boekvorm weergegeven heeft. Dat was opnieuw een pittig proces, want veel dingen die ik dacht afgesloten te hebben, kwamen toen weer terug aan het oppervlak. Uiteindelijk werd het een mooie samenwerking, waarbij mijn zoon Patrick ook nog mooi werk geleverd heeft met de correctie en vormgeving.”
Het boek is nu voor twintig euro te verkrijgen bij Wim zelf (incl verzending). Stuur hiervoor een mail naar duizenddagen@icloud.com.
“Als dit boek ook maar één persoon sterkt die in zo’n zelfde proces zit, dan is mijn missie al geslaagd. Daarnaast is het voor mijzelf, maar ook voor mijn naasten, een naslagwerk hoe alles zich afgespeeld heeft. We zijn Han kwijt, maar we hebben nog wel de herinnering aan haar,” zegt hij. “Die herinneringen zijn mooi en ze leeft voort in de kinderen en vooral de kleinkinderen. Dat er negen maanden na haar overlijden nog een derde kleinkind werd geboren, maakte het ook speciaal.”
Han Vennix van de Ven werd 66 jaar