Tweehonderste marathon voor Jack vd Sande

Twee maal aarde rond na weddenschap.

 

Hilverbode en Trompetter aug 2010

Als op zondag 19 september het startschot voor weer de 31e Beekse marathon klinkt zal daar Jack van de Sande niet ontbreken. De Hilvarenbekenaar (60) loopt er zijn tweehonderste marathon, een aantal van deze wedstrijden waren zelfs langer dan de klassieke afstand.

Van de Sande behoort met deze prestatie tot een illuster groepje ultralopers, als exponent van zijn tijd. Volwassen mannen, vaak dertigers, die vanaf begin jaren tachtig het duursporten oppakten en het nooit meer los lieten.

Van de Sande liep niet alleen dertig jaar onafgebroken, hij hield in een schrift alle training- en wedstrijdkilometers bij: het zijn er alles bij elkaar al 95.000 ofwel meer dan twee maal de wereld rond.

 

‘Het begon gek genoeg met een weddenschap,’ blikt Jack terug. ‘Het was 1980 en Lauke van Riel fietste in die tijd. Ik daagde hem uit om met de ronde van Beek mee te doen, als tegenprestatie zou ik starten bij de eerste Beekse marathon die toen gehouden werd. Ik hield woord en stond aan de start. Maar het was gekkenwerk, ik had niet meer dan zes weken getraind. Ik liep die wedstrijd niet uit maar kon dat later nog 199 keer goedmaken.

 

Buitenland

 

Jack van de Sande besloot na zijn eerste marathonavontuur eens echt te gaan trainen. Hij kwam mannen tegen als Henk Mangnus, Frans van Hees en Jan de Bruijn. In Hilvarenbeek ontstond een cultuur waarin het ultralopen voor jaren zou gedijen en Jack was een van de vaste waarden.

‘Het was vooral Henk Mangnus die enorm belangrijk was voor de marathongedachte hier in Beek. Nadat we alle marathons in Nederland gelopen hadden besloten we de grens over te gaan en van het een kwam het ander. Ik liep in China <I>The great wall marathon<I> over de Chinese muur en in Zuid Afrika de ComRades 89 km.  Dat was een dubbele marathon met een grote stijging erin. Ook in Zuid Afrika was er de <I>Ocean to ocean<I> van 56 kilometer van de Indische oceaan naar de Atlantische oceaan en in Zwitserland de Swiss Alpine marathon (78 km). Met de Graubunden marathon en de Jungfrau marathon (Zwitserland) en de Galtur bergmarathon (Oostenrijk) werd het nog alsmaar zwaarder.’

In Amerika ontbrak Jack niet op de New York marathon 2 x , Chicago marathon en ook bij de Niagara Falls  ( Canada ) stond hij aan de start.

‘Lopen werd een onderdeel van het leven, een levensmotto dat ik nooit meer los kon laten nadat ik eraan begon.’

Toch leerde Jack ook de keerzijde van de inspanningen kennen. Hij had blessures aan zijn bewegingsgestel en in Amerika liep hij een vervelende bacterie op die zijn lever aantastte. ‘Ik moet nu onderweg vaker eten,’ analyseert hij. ‘Daardoor heb ik mijn doelen wel bijgesteld. Liep ik voorheen de klassieke afstand van 42 kilometer onder de drie uur, nu kan ik daar ook gewoon vier uur over doen. Alles wat ik ooit voor mezelf wilde bewijzen heb ik toch al bewezen.’

 

Levensmotto

 

Ondanks het succes van de Beekse marathon kent Jack ook de kentering die er de afgelopen jaren kwam. ‘In Hilvarenbeek hadden we een bloeiende vereniging met veel jeugd. Die jeugd heeft nu echter veel te kiezen en er bleef te weinig over voor een goede bezetting van de trainingsgroepen. Nu is er geen jeugd meer bij de club, ook de dertigers van weleer melden zich niet meer. Er komen wel veel <I>start- en run groepjes<I> maar daar voeren opvallend genoeg vrouwen de boventoon.

‘Mannen hebben het te druk,’ concludeert Van de Sande.

Van grote drukte heeft jack van de Sande geen last meer, hij maakt nog zijn vakantie en gespaarde uren op die hij opbouwde bij het mechanisatiebedrijf De Kok en kan dan aan zijn grote vakantie beginnen.

‘Ik blijf gewoon lopen zolang  ik het leuk vindt. De 100.000 kilometer lonkt en wie weet de 250-ste marathon, ik zie wel.

Maar wat er ook gebeurd, op de zondagochtend komt hij maar voor één ding zijn bed uit: voor het hardlopen en als het even kan een ultraloop. Samen met zijn vrienden van Achil kachelt hij tot zo’n dertig- veertig kilometer als training door het Kempische land. Af en toe staan er gezelligheidloopjes zoals Vrijthof-Vrijthof, met twee maal 55 kilometer ook een pittig weekendje.

Een week na de Beekse marathon staat Berlijn al weer in zijn agenda.

Een marathon is pas een marathon als ze Jack van de Sande aan de start hebben gehad.

 

foto:Jack van de Sande.