Terugkerende vogels zet natuurliefhebbers op scherp

Fotopresentatie over Beleven

 

ED februari 2013

 

op de foto vlnr: Louis Vosters, Michel Pijs, Louis Cuylaerts, Thijs van der Zanden en Stef Huysmans. 

Reusel – De eerste kraanvogels zijn er dit voorjaar al gesignaleerd en de vogelliefhebbers zitten al weer met de camera in de aanslag. Vijf natuurliefhebbers hebben de handen ineen geslagen en hun foto’s gebundeld om samen een fotopresentatie te geven over het Reuselse Beleven. Grenzen zijn er niet voor de fotografen die van beide zijden van de grens komen, net zoals er geen grenzen zijn voor de vogels die het gebied op een steenworp van de rijksgrens inmiddels moeiteloos weten te vinden.

“Het is nauwelijks te beschrijven hoe uniek dit natuurgebied is,” zegt Louis Vosters uit Reusel.

“Met aan de westzijde de Belgische Hoge Vijvers en noordelijker het Zwartven is hier in enkele jaren tijd een rijk geschakeerde biotoop ontstaan. Het afgelopen jaar kiekten wij gezamenlijk ruim 170 verschillende vogels. Grote groepen ganzen hebben de natte graslanden rond het ven ontdekt en binnenkort verwachten we weer de  eerste grutto’s.”

Ook Reuselnaar Thijs van der Zanden kan helemaal opgaan in de cultuur en de natuur van het gebied. “Ik bekijk het vooral vanuit het perspectief van waaruit dit ontstond,” legt hij uit. “Als kind haalden wij hier de eieren uit de nesten, nu hoop ik met de foto’s bewustzijn bij te brengen over de schoonheid van dit gebied.”

Michel Pijs heeft ook al vele uren doorgebracht in het gebied en ook hij heeft tientallen unieke plaatjes gemaakt. “Soms zit je samen met iemand op het bankje, dan zegt de ander ‘er zit niets.’ Als je hem dan door je kijker laat kijken en hij staat oog in oog met een havik aan zijn prooi, dan verandert het bewustzijn.” Als hij zijn foto’s laat zien, zoals een kikker, die in het spiegelbeeld van het water zichzelf ziet, wordt duidelijk dat de schoonheid niet alleen in het grote of massale zit. Het liefste maakt hij de foto’s vanuit het water of vanuit een ander onverwacht perspectief.

“Het gebied is uniek door de combinatie van water, houtwallen en open grasland,” zegt Louis Cuylaerts uit Arendonk (B). “De heren van het Brabants Landschap hebben er goed over nagedacht toen ze het gebied opnieuw ingericht hebben. Afgelopen jaar hebben we hier de ralreiger gezien, daar zijn er maar enkelen van in Nederland en België.” 

De amateurfotografen hebben ieder hun eigen specialiteit. Zo legde Stef Huysmans uit Tessenderlo honderden libellen vast en kijken Vosters en Van de Zanden vooral naar de cultuurhistorie.

Nadat ze elkaar regelmatig bij  het bankje ontmoetten, vergeleken ze hun waarnemingen. Er werd besloten om in de winterperiode het fotomateriaal met anderen te delen.

Onder het motto ‘Vrienden rond het Beleven’ organiseren ze vrijdag 8 maart een fotopresentatie in het pannenkoekenhuis van de Hollandershoeve aan het Beleven. De toegang is gratis, de bijeenkomst begint om 19.30 uur.