Goud met af en toe slaande deuren.

2800 jaar aan goud bijeen

December 2016

Reusel-De Mierden – In 1966 speelde Cruijff zijn eerste wedstrijd voor Oranje en bracht Ramses Shaffy Sammy uit. Prinses Beatrix huwde Claus van Amsberg, maar dichterbij werden er achtendertig bestendige huwelijken gesloten. Gisteren (woensdag 30 november) waren achtentwintig gouden paren bijeen in zaal de Kei in Reusel. Het waren allen paren die afgelopen jaar hun gouden huwelijk vierden in Reusel-De Mierden.

de Hulselse gouden paren

“Als onzen Toon s avonds van huis is, kijk ik nog steeds vaak op de klok,” verklapt Riek ten Have-Lavrijsen (68). “Ik was zeventien toen we trouwden en had Toon leren kennen toen hij in De Valk in een orkestje speelde. Ik vroeg telkens het nummer Olé Guappa aan, want dan hoefde hij even niet mee te spelen en konden we samen dansen.”Met zoveel gouden paren uit Reusel-De Mierden bijeen, rollen de smeuïge verhalen makkelijk over tafel. Meerdere malen wordt ‘af en toe knallende deuren’ genoemd als geheim om het samen zo lang vol te houden. Maar aan de Hooge Mierdse tafel gaan ze een stapje verder. “Af en toe een keer afdorsen,” lacht Albert van den Borne (77). Zijn vrouw kan erom lachen, die weet dat er nooit iets te gek gebeurde.

Ook Hooge Mierde goed vertegenwoordigt

Aan de Reuselse tafel weten Bert (69) en Steya De Ruijter (68) het begrip ‘afdorsen’ niet te plaatsen. ‘Wij waren jong bij elkaar en daardoor plooibaar. Wij hebben het voorrecht gehad in deze tijd van technologische vernieuwing te leven,” zegt Bert, die in die hoek ook zijn broodwinning had.

Koos en Nelly Timmermans uit Hulsel leefden altijd rond de bouw, door het aannemersbedrijf van Koos en Geert en Marij Snelders-van Schaijk werkten beiden in de sigarenindustrie. Maar 1966 was toevallig ook het jaar dat er in Reusel alleen al 86 personen uit de sigarenindustrie op straat werden gezet. “Bij ons bleef het altijd zoete inval,” zegt Marij, die nog heel goed weet hoe koud het was op hun huwelijkse dag op 4 november 1966. Die kou staat ook Nel en Jos Klessens uit Hooge Mierde bij. “Op 27 december getrouwd,” legt Nel uit, die het echte goud dus nog te vieren heeft. “Zondags voetbalden de Reuselse huwelijkskandidaten tegen die uit Hooge Mierde,” weet Jos nog. Hij kwam van Reusel, zij van Hooge mierde, waar ze gingen wonen en er altijd bleven.

“De mensen worden steeds ouder en blijven hier ook lang bij elkaar,” concludeerde burgemeester Harrie Nuijten. “Dit jaar ook nog zeven diamanten paren de hand geschud, dus het houdt niet op hier.”

Ook in Lage Mierde veel goud