Wielerkoers Presto Pedale

Overmacht op de glibberende kasseien

 

Kempenaer juni 2012

Netersel – De jeugdronde heet er de hel van Netersel maar het echte werk gaat er op zijn Italiaans: met Presto Pedale. De Neterselse wielerronde was maandag toe aan zijn 35-ste editie. Voor Edwin Raats staat de datum van de koers al een jaar vooraf omcirkeld. Het is vaste prik voor de Helmonder. Hij kwam, zag en overwon zijn vijfde titel op een rij en zesde in totaal bij de snelle vrije renners. Een trapje lager werd er gestreden op de snelste dikkebanden fietsen. Plaatselijk favoriet Dries Waalen nam het op tegen Henri Swaanen uit Wintelre en Duizelnaar Aart Spooren. Toen Swaanen, de winnaar van 2011, tot twee maal toe problemen met zijn ketting kreeg, bleef er een driemanschap over dat kon gaan sprinten voor de winst.

 

De kermis op de brink is er het hoogtepunt van het jaar. De muziek van de botsauto’s, de oliebollenkraam en aan de rand van het terrein draait een rad van fortuin.

Langs de weg tussen de oude bank en het kerkgebouw flankeren dranghekken de maagdelijke route. Het parcours van 3,3 kilometer. Over de kasseien via de Hoeven weg, dan de tegenwind bij de Schipstaarten en van de wind af via de Fons van de Heydenstraat naar de finish. De laatste kilometers voor premie- of eindsprint is het altijd rekenen weten de renners. Hoe neem je de vijf verkeersdrempels, in welke positie ga je de laatste bocht in. Al bij de start van de dikkebandenrace zet speaker Johan Pijnenburg de zaak op scherp. Nergens is aan te merken dat het ook zijn 35-ste editie is.

Op het verhoogde platform zoekt de jury nog wanhopig naar een bel. De laatste ronde moet toch aangegeven kunnen worden. Een van de omstanders snelt naar huis en schud de speeldoos van de kinderen om. De laatste ronde is gered. Mannen als Lau Meulenbroeks, in 1984 nog goed voor zilver, raken er niet van in paniek. En wat te denken van Ad Hoezen, Jos Seuntjens, Tonnie Jansen en Franklin van Rooij. De mannen van het snelle wiel die de organisatie vlekkeloos laten verlopen. In Netersel assisteren zij de twee hoofdorganisatoren Wim Vissers en Jan van Limpt. Vissers houdt het overzicht op de jurywagen. Als een strateeg houdt hij oog op de rondemiss die hij eerder met carnaval nog strikte. Het is de Bladelse schone Judith Dielis (19) die de hoofdprijs mag incasseren: een knuffel met de winnaars. In de jurywagen rijdt Jan van Limpt. Als een Henri Goddet zwaait hij naar renners en publiek. Nadat de wielen in beweging komen is het telkens weer wachten op de doorkomst. Maar achter op de Schipstaarten gebeurt het. Henri Swaanen ziet bij de dikkebanders door een gebroken ketting zijn medevluchters wegrijden.

De zussen Lotte en Karin Waalen proberen het Laura Meulenbroeks lastig te maken bij de dames. Aan de meet is Laura de zussen te snel af.

Bij de heren zegeviert Aart Spooren. Netersel kan het hebben dat hij plaatselijk favoriet Dries Waalen naar zilver verwijst. Spooren heeft de liefde in Netersel al gevonden. Nu hij ook de liefde voor presto Pedale ontdenkt heeft kan het niet meer kapot.

Bij de vrije renners strijden zo’n 35 renners voor de winst. Al vrij snel valt er de eerste slag als Edwin Raats aan de boom schudt. Vooraf is al duidelijk dat hij de te kloppen man is. Met reeds vijf overwinningen in Netersel op zak kent hij de ronde als geen ander. Twan Kops stribbelt nog lang tegen maar de geslepen Helmonder Raats laat zijn medevluchter net op het zwaarste stuk op kop rijden. Het gevolg is dat hij zelf elke premiesprint wint en daardoor al halfkoers de leidersprijs opeist. Enkele ronden voor het einde komt hij alleen op kop en zegeviert solo. Achter hem drijft Kops uit naar de tweede plek. De spanning is nog te vinden in de achtervolgende groep. Neterselnaar Frank v Hoof en zijn compaan Emiel Hendrikx moeten het afleggen tegen Vincent van Wersch die de laatste plek op het podium wegkaapt.

Netersel en wielrennen. Kasseien, drempels en tegenwind. Maar ook al 35 jaar sfeer, emotie en spanning. Een hel is het er zeker niet.

 

Uitslagen:

Dikkebandenrace dames

1 Laura Meulenbroeks 2 Lotte Waalen 3 Karin Waalen

Heren:

1 Aart Spooren 2 Dries waalen 3 Luuk van Luffelen

Vrije renners: 1 Edwin Raats 2 Twan Kops 3 Vincent van Wersch