Ad Hesselmans viert koningschap
Drie jaar lang mag Ad Hesselmans uit de Willibrordlaan zich in Hulsel koning noemen: van het H.sacraments gilde. Na een spannende en lange strijd waarbij maar liefst 432 schoten met de kruisboog op de houten vogel afgevuurd werden, lukte het Hesselmans om de houten duif naar beneden te halen. Doordat er weer een nieuwe koning aantrad mag Theo Ansems zich in ieder geval de komende 6 jaar nog keizer noemen, een titel die toegekend wordt bij drie achtereenvolgende overwinningen.
Op het schuttersveldje aan de Hoef, waar de najaarsregen liever op het gras bleef drijven dan de grond introk, verzamelden schutters en publiek zich nadat de ‘oude’ koning Kees Seegers thuis was afgehaald.
In een woord vooraf wenste hoofdman Kees van der Heyden alle schutters veel succes waarna de eerste schoten werden afgevuurd. Burgemeester Demmers van der Geest was uitgenodigd om het eerste schot te lossen Als ze de kruisboog afdrukt zoeft de met metaal verzwaarde pijl rakelings langs de vogel die nog even heelhuids op zijn post blijft zitten. Het volgende schot wordt gelost door hoofdman Kees van der Heyden en als ervaren schutter treft hij hem vol op de romp: de eerste spaanders vliegen er al af. Dat gebeurd ook met het schot van keizer Theo Ansems. De eerste drie schutters nemen verder geen deel aan het treffen. Dat doet wel Kees Seegers die als gewezen koning de rij van overige schutters opent. Kees voelt alle aandacht op zich gericht als hij aanlegt voor zijn eerste schot. Hij denkt nog even terug aan de reis naar Polen waar hij deelnam aan het treffen voor het Europese koningschieten. Hij wist er weer eens de finale te bereiken en zat slechts 2 schoten verwijderd van de Europese titel. In Krakau leverde het afschieten van kop, vleugels of staart telkens een grote fles wodka op. Dit stond er in Hulsel niet op maar Kees had iets moois in gedachten. Hij trachtte met een welgemikt schot de kop van de duif te schieten en de vogel wat korter te maken maar zijn lef werd niet beloond en de pijl zoefde huizehoog in het luchtledige. Het zou een van de weinige missers van de dag zijn en de dertien deelnemers tonen zich allemaal ervaren schutters.
Bij verschillende schoten die recht op de romp van de vogel komen wipt het houten dier iets met zijn standaard omhoog. Het publiek houdt dan zijn adem in want velen weten nog het moment 6 jaar geleden te herinneren dat Kees Klessens op die manier al in een vroeg stadium van de strijd de koningstitel binnenhaalde. “Als de vogel naar beneden valt dan telt dat altijd, hoe het ook gebeurt,” bevestigd hoofdman van der Heyden die gespannen de strijd volgt. De vogel blijft goed op zijn plaats en de constructie van Kees Seegers blijkt moeilijk te slopen. De eerste reacties uit het publiek komen er als Ad Huybregts met een welgemikt schot de staart eraf schiet. Kees Seegers haalt al bij zijn tweede schot zelf de linker vleugel naar beneden en bij zijn derde schot de helft van de rechter. Theo Roest sloopt het laatste restje vleugel waarna de strijd zich volop op de romp richt. De adem van deelnemers en publiek wordt op de proef gesteld tot bij het 432-ste schot de laatste resten van de vogel naar beneden komen. Ad Hesselmans vuurde het beslissende schot met zijn kruisboog af en hij mag zich het koningszilver omhangen. Aan hem de taak om een nieuw origineel zilveren schild te laten vervaardigen en de komende drie jaar de mantel met verve te dragen.
HW 2000