Ad Smolders supervrijwilliger op de Flaes

 Februari 2018

 

Op 19 januari werden de sportprijzen van de gemeente Hilvarenbeek uitgereikt. In elke categorie waren meerdere genomineerden, waardoor het voor de kandidaten nog even spannend was. De commissie Sportprijzen van de Sportraad maakte zo goed als mogelijk de afwegingen, waarna de winnaars bekend konden worden gemaakt. In de categorie Sportvrijwilliger ging de prijs naar Ad Smolders van Stichting De Flaes.

Ad Smolders heeft 30 jaar lang in het bestuur gezeten van ijsclub de Flaes, waar hij zeer actief was. Hij maakte al die jaren deel uit van de veelomvattende technische dienst. Hier was zijn inbreng steeds van onschatbare waarde.

“Schaatsen en winterpret zaten er bij ons thuis altijd al in,” zegt Ad als hij terugblikt op zijn ijsverleden. “Opa was tuinman op Rustoord en hij baande in de winter de sneeuw weg van de Merel tot aan de Flaes. Mijn beide ouders, Huub en Corrie, waren goede schaatsers en zij hebben altijd veel voor de ijsclub gedaan. In 1988, net na enkele zeer strenge winters, vroeg Jan van de Loo mij om ijsclub De Flaes te komen versterken. Daar waren mannen actief zoals Gerard van der Heijden, Jan van de Loo en Wim van Teeffelen. Samen met Piet Haest hield ik me bezig met het technische deel.”

Wanneer er sprake was van serieuze ijsgroei, was hij als ijsmeester op de Flaes. Het meten van de actuele ijsdikte en zo nodig het plaatsen van waarschuwingsborden. Bijna alles wat nodig was, maakten ze zelf!  Maar ook lang voordat er ijs ligt, was hij elk najaar met anderen druk in de weer met de voorbereidingen op de naderende winter. Het voorstuk van de Flaes werd dan al vrij gemaakt van losse takken en de mobiele behuizing, een elders gestalde container, schoongemaakt en nagekeken. Het technisch materieel zoals de veegmachines werden dan al nagekeken om alles paraat te hebben.

Wanneer er dan schaatsbaar ijs was, werd er niet op een uurtje meer gekeken. Van banen aanleggen  tot het sneeuwvrij maken van het ijs. Er werd dan voor gezorgd dat de verkeersstromen naar en van de Flaes in orde waren met de door Ad aangebrachte bebording.

Rond het 60-jarig bestaan van de ijsclub, moest er een nieuwe behuizing komen. Een geïsoleerde zeecontainer werd omgebouwd en ingericht, tot een gedeelde materialen- en kassaruimte, met voor de wedstrijden inschrijfmogelijkheden. Ad heeft daarin met zijn bouwkundige achtergrond het voortouw genomen. In ontelbare uren heeft hij samen met anderen een basis weten te leggen, voor het nu al 25 jaar unieke onderkomen. De ijsclub heeft sindsdien de mogelijkheid om snel en efficiënt te kunnen opereren, in de vaak korte schaatsbare ijsperiodes.

Ad is hierdoor een onmisbare schakel bij de ijsclub geweest, waarbij hij nooit zelf op de voorgrond trad. Een man die er gewoon was en ervoor zorgde dat alles tot in de puntjes geregeld was.

Inmiddels heeft Ad zijn aftreden bij De Flaes aangekondigd en heeft hij in zijn eigen dochter Bianca een waardig opvolger gevonden. Samen met de andere nieuwelingen in het bestuur van De Flaes, Marion Hoogveld en Ton Kluytmans gaat zij de organisatie versterken.

Ad gaat zich intussen nog niet vervelen, want deze supervrijwilliger is ook nog elke maandag als klusser bij Hilvaria te vinden. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.