Leilinde neemt afscheid van veel ervaring

 ED juni 2013


Met de vakantie in aantocht is de uittocht van leraren in het basisonderwijs begonnen. In Reusel nemen de leerlingen van basisschool de Leilinde afscheid van directeur Ad van Dingenen en juf Maria Liebregts-Peeters. Samen hebben ze 82 Jaar aan ervaring in het onderwijs.

“Mijn wekker liep elke dag om kwart voor zeven af, al 42 jaar lang,” zegt Ad van Dingenen. Hij was al directeur van de Sint Jan in Duizel toen hij in 1996 koers zette naar Reusel. “Toen was het nog de Jozefschool en na de fusie met de Plonderijen werd het de Leilinde. Er brak een mooie periode aan met de opzet van de eerste Brede School in de Kempen.”

Van Dingenen zette steeds maar weer zijn schouders onder de vernieuwingen die op zijn pad kwamen. Hij zag het onderwijs professionaliseren en de functie van bovenmeester groeien naar bovenschools manager. “Elke verandering gaf me weer nieuwe energie,” zegt hij. “Mijn drijfveer was en bleef altijd de lach van een kind. Ik zag ze aan de hand van moeder komen en als ze acht jaar later vertrokken waren het pubers. En die periode in de aanloop naar de Brede School? Ja, het was een kwestie van verbinding zoeken tussen zorg, welzijn en onderwijs. Laat anderen maar beoordelen hoe ik het gedaan heb. Zelf neem ik met een goed gevoel afscheid.”

Ad van Dingenen verwacht nog niet achter de geraniums te verdwijnen. Hij wil nog bij kunnen dragen aan het schrijven van nieuwe lesmethoden en blijft betrokken bij onderwijsblad Praxi’s bulletin.

Maria Liebregts-Peeters begon in 1973 in het houten schooltje in de Lokbossen. “De helft van de klas op de Mulo wou kleuterjuf worden. Zo groeide ook mijn verlangen en werd het mijn keuze. Ik genoot veertig jaar lang van die leuke verhaaltjes en de onbevangenheid van de kinderen. Het kleine schooltje aan de lokbossen ging op in Plonderijen en later Leilinde. De eerste 15 jaar had ik een eigen klas, daarna jarenlang de invalpoule. Het afgelopen jaar heb ik ondersteunend werk gedaan.”

Ook juf Maria maakte veel ontwikkelingen mee. “In het begin nam ik mijn hondje mee, de kinderen verwenden hem in de poppenhoek. Nu is alles methodisch en wordt niets aan het toeval overgelaten.”

Maria wil haar tijd gaan vullen met de zorg voor haar hondjes, veel fitness en creatief werk.

Gisteren (donderdag 20 juni) namen de leerlingen officieel afscheid van juf Maria en mijnheer Ad.

Ad schreef deze week nog de formatie voor komend schooljaar uit, zijn opvolger Marius Wouters kan daar van profiteren.