Ad van Limpt wil met duo-fietsen iedereen van de bank
 
December 2018
 
Vanaf 1 april gaan vrijwilligers in Reusel wekelijks en misschien wel dagelijks ritten met een duo-fiets maken. Ze doen dat om kwetsbare dorpsgenoten van de bank af te krijgen en hen weer meer bij de samenleving te betrekken.
Ad van Limpt (66) uit Reusel heeft een doel gesteld, hij wil dorpsgenoten die niet meer zelf op stap kunnen gaan, activeren en hen op de fiets de mooie omgeving laten zien. Hij richtte speciaal voor de aanschaf en inzet van vijf duo-fietsen een nieuwe stichting op en bracht met bijdragen van de gemeente en twee bedrijven al de benodigde gelden bij elkaar. Hij gaat nu de vrijwilligers werven die nodig zijn om vanaf 1 april met de deelnemers op de fiets te stappen.
,,Ik was veertig jaar vrijwilliger bij Reusel Sport, maar toen ik daarmee en ook nog met mijn werk stopte, zocht ik iets anders om me nuttig te maken. Zo kwam ik uit bij de Zonnebloem. In Reusel is er een actieve afdeling met 55 vrijwilligers en zo’n 160 mensen die gebruik maken van de diensten van De Zonnebloem. Op enig moment zag ik een enquête van de GGD waaruit bleek dat in Reusel een groot deel van de ouderen leeft in eenzaamheid. Dat trok ik me aan, daar wil ik verandering in brengen.”
Hij ziet een rit op een duo-fiets als een uitstekend middel om mensen met elkaar in contact te brengen. De twee fietsers zitten langs elkaar en doordat ze elektrisch ondersteund zijn, hoeft de deelnemer slechts minimaal mee te trappen. Maar de kersverse stichting Duo-fiets Reusel had wel 40.000 euro nodig om de materialen aan te schaffen.
,,Dat lukte wonderwel snel, met dank aan een mooie aanjaagsubsidie van de gemeente Reusel-De Mierden en de sponsoring van VDL en de Rabobank. Een vriend van mij, Bert Mollen in de Lensheuvel in Reusel, heeft spontaan zijn garage ter beschikking gesteld om de fietsen te stallen. Van daaruit gaan we groepsgewijs de ritten maken. In principe kan dat vanaf 1 april elke dag.
Een officiele overhandiging van de fietsen komt er zodra ze in Reusel gearriveerd zijn en op de Zorgdag van 4 januari kan er al eentje uitgetest worden.”
Van Limpt over het gebruik van de duo-fietsen: ,,Er komt een website waarop deelnemers hun wens om te fietsen kenbaar kunnen maken, maar per mail (a.limpt43@upcmail.nl) of bellen (0497-642478) kan ook. De deelnemers gaan per rit een eigen bijdrage van 4 euro betalen om ook het onderhoud af te dekken.”