Vijftig jaar priester

Ad van Pinxten bracht geloof naar Malawi
 
Dag – en weekbladen januari 2010
Lage Mierde – Ad van Pinxten uit Lage Mierde viert binnenkort zijn gouden jubileum als priester. Vijftig jaar terug werd hij gewijd en trok de kleding aan van de Witte Paters. Daarna besloot de geboren Sint Michielsgestelnaar zich te gaan wijden aan de inwoners van het Afrikaanse Malawi. Hier verbleef hij veertig jaar. Na zijn terugkeer tien jaar terug werd de pastorie van Lage Mierde zijn uitvalsbasis. Het geloof hoeft hij in deze gemeenschap niet meer te verspreiden. Hij maakt zich nog dienstbaar op tal van vlakken, zo bezoekt hij zieken en leest enkele keren per week de mis op Lindenhof.
Het liefst heeft hij een oude trui aan, als je hem mist zit hij in zijn kleine werkplaats een puzzeltje te zagen. In de tuin staat een kleine windmolen die hij maakte. Het zijn kleine dingen waar hij van kan genieten.
“Ik was de middelste van elf kinderen, vader zat in de bouw, moeder overleed al vroeg. Er kon er maar eentje gaan studeren, ik was de gelukkige.”
Als Ad van Pinxten terug kijkt op vijftig jaar priesterschap kan hij niet volmondig ja zeggen als hem gevraagd wordt of hij alle keuzes opnieuw hetzelfde zou maken. Hij stond wel altijd voor de keuze van het priesterschap en alles wat daarmee samen hangt. ‘Een priester is ook maar een mens,’ zegt hij diplomatiek.
“Na de opleiding theologie en de priesterwijding ging ik meteen naar Afrika, onderweg nog een tussenstop in Rome voor de Pauselijke zegening. Het land heette Nyassaland, later omgedoopt tot Malawi. Onze orde had hier missieposten, op een daarvan kwam ik te werken. We gaven catechese aan de lokale bevolking nadat we hun taal geleerd hadden. Dan meldde zich bijvoorbeeld een vrouw voor onderricht maar haar man gaf geen toestemming. Dan ging ik er op mijn motor naar toe. Uiteindelijk mocht ze gedoopt worden maar de man zei wel: “Als ze sterft moet ze naar onze ouders, niet naar die hemel van jullie.”
Ad kon goed leven met de veranderingen die er in de kerk kwamen en de discussie die het met zich mee bracht. Nu doet hij het rustiger aan en leeft met nog twee andere priesters op de pastorie in Lage Mierde.
Op 3 februari is er een feest op huize Lindenhof. Natuurlijk met een mis. Op 7 februari om 11.00 uur is er een mis in de parochiekerk en aansluitend een receptie in gemeenschapshuis De Ster