Ad van Rijthoven veelzijdig duizendpoot
‘Met Guydo Wyers moppen tappen en met Philip Geubels aan de bar’
 
Oktober 2019
 
 
 
Iedereen heeft in het leven zijn idealen om dingen te doen en te bereiken. Voor de een ligt de weg al op jonge leeftijd uitgestippeld, maar soms moet je die geheel zelf ontdekken. Dat laatste geldt zeker voor Ad van Rijthoven (62) uit Lage Mierde. Als beheerder van een cultureel centrum heeft hij nu de baan van zijn leven en hij ziet de mooiste dingen voorbij komen.
Begonnen met de hotelschool kwam hij in de aansturing van horeca terecht, tot hij gevraagd werd als beheerder van een cultureel centrum (De Kei in Reusel). “Dit was wel een nieuwe stap, weliswaar in het verlengde wat ik al deed, maar toch was de uitdaging groot,” zo blikt hij terug.
Zeventien jaar terug begon hij aan de klus in Reusel en hij kwam al snel ‘t Schouw tegen, de groep die zich in ging zetten voor een mooi cultureel programma. “Daar ontstond iets moois,” zegt hij nu. ’T Schouw is een organisatie die de artiesten regelt en ik kwam in een situatie dat ik ze mocht ontvangen. Dan maak je echt de gekste dingen mee. Zo kreeg ik Belgische gasten, die een hele eigen keukencrew mee brachten. Ik maakte er nooit een probleem van en ze maakten de lekkerste gerechten klaar.”
Door geen drempels op te werpen ontstond er een bourgondische sfeer, die door de bezoekers van het culturele centrum nog altijd gewaardeerd wordt.
“Maar ook door de artiesten zelf,” zegt van Rijthoven. “Guydo Wyers bleef na zijn optreden aan de bar hangen en we hebben tot in de nacht moppen zitten tappen. Philip Geubels trad hier op, op het moment dat zijn ster nog rijzende was.”
Ad weet dat niet elk optreden in het culturele centrum volle bak is, maar hij kan het inmiddels wel aardig inschatten. “Doordat ik mee kan kijken in de online kaartverkoop kan ik altijd een goede planning maken,” zegt hij. “We hebben een ervaren crew en in de persoon van Joost Gevers ook een eigen technicus om de artiesten technisch te ondersteunen.”
Afgelopen week ontving hij Mark van de Veerdonk en komende week staat Joris Linsen met Caramba op het podium. De week daarna is het raak met Ed Struijlaart. “Vanuit ’t Schouw wordt een breed aanbod nagestreefd en dat past prima met wat ik graag met het cultureel centrum wil zijn. Een podium bieden aan theater en muziek, op een laagdrempelige manier gebracht en georganiseerd.”
Meer info over de programmering op www.tschouw.nl.