Huisarts Gea Schneider neemt afscheid
’t is wel het mooiste beroep van de wereld’
 
Oktober 2019
 
 
 
Woensdag 9 oktober, op de dag dat ze 60 jaar wordt, neemt huisarts Gea Schneider afscheid van haar praktijk en haar patiënten. Precies dertig jaar lang zag ze lief en leed aan zich voorbij trekken. De geboren Utrechtse kreeg voet aan de grond in Reusel, waar iedereen elkaar met je en jij aanspreekt. ,,Dat laagdrempelige, waar ik zelf ook gewoon dialect kan praten, dat spreekt me aan,” blikt ze terug.
Na haar studie medicijnen en de vervolgopleiding voor huisarts (toen nog in één jaar) begon ze in een praktijk in Almere. Maar in 1989 kwam ze bij de Reuselse huisarts De Groot in de praktijk.
,,Bij mijn sollicitatie in Reusel moest ik nog bij de burgemeester langs om mijn diploma te laten zien,” vertelt ze. Vanuit haar huiskamer, met uitzicht op het groen in haar tuin, lichten haar ogen op als ze vertelt over de leuke wetenswaardigheden van dertig jaar huisarts in Reusel.
,,Komt er een vrouw naar de praktijk die van anderen vernomen had dat haar buikpijn veroorzaakt kon zijn door divertikels. ‘Dokter ik heb last van mijn testikels in mijn buik’. Maar er waren ook zaken zoals twee kinderen die overleden bij een rallycross in het dorp. Ik weet nog dat ik begon met groene kaarten, ik sluit het nu gedigitaliseerd af. Aanvankelijk ook honderd uren per week omdat we met vier artsen zelf de weekend waarneming regelden, nu is dat in een groter geheel ondergebracht.”
Maar net zo goed als ze boeken kan schrijven over haar praktijk, geldt dat ook voor de reizen die ze samen met haar man maakte. ,,In mijn reistas nam ik altijd overtollige medicatie en verbandmiddelen mee. Zo kwamen we op Papoe Nieuw Guinea, waar een stamhoofd hoorde dat er een dokter in de buurt was. Het was wel een drempel dat ik vrouw was, maar hij had een grote ontsteking op zijn bil. Ik kon dat kundig verhelpen met antibiotica en een grote pleister, die avond was er een dorpsfeest met varken aan het spit en ik was de eregast.”
Schneider werkte in haar praktijk al jaren samen met Chantal Tosseram die nu de praktijk voortzet, daar komt binnenkort Anke Kouwenberg bij.
Woensdag 9 oktober is er van 15.00-18.00 uur een receptie in zaal de Wekker voor iedereen die haar nog een hand wil schudden. Diezelfde avond is daar nog een feestje, maar dan voor haar verjaardag.
En in de toekomst? ,,Dat reizen kan ik nu nog veel meer gaan doen. Ik heb nog een hele bucketlist klaar liggen.”