Reusels Gemengd Koor de grens over

 
ED november 2013

Reusel- Op zaterdag 16 november klinkt de kerkdienst in L’église Saint-Eustache in Parijs anders dan anders. Het Reusels gemengd koor treed er dan op, samen met het koor van St Caecilia uit Berkel Enschot.

Het 85-jarige bestaan van het Reuselse koor is de aanleiding voor het grensoverschrijdende concert. Omdat beide koren Wim van Zantvoort als dirigent hebben, ontstond het idee voor het gezamenlijke optreden.

De 66 zangers uit het Reuselse koor worden voor deze gelegenheid niet alleen uitgebreid met de 45 uit Berkel Enschot. Met nog zo’n 35 muzikanten en een aantal gasten, bestaat de totale bezetting uit 140 mannen en vrouwen.

Een van de zangers is de voorzitter van het gemengd koor, Albert van den Borne (70). Als voormalig leraar Frans is deze bas goed thuis in de Franse hoofdstad. De kerk van St Eustache, in de wijk waar ooit de Hallen stonden, kent hij goed. Hij weet dat het er mooi kan klinken, het enige wat de lokale pastoor moet doen is de indeling van de mis aanpassen omdat het anders voor de vaste bezoekers wel erg lang duurt voor ze de hostie ontvangen.

“Ons koor werd door de huidige dirigent vanaf de negentiger jaren omgevormd van het zingen van losse nummers tot complete werken, zoals een passie en oratorium. We brengen elk jaar op palmzondag een passieconcert en met kerst een oratorium.

In Parijs gaan we voor ‘Haydns Missa in Tempore Belli’, een concert dat op 22 december ook nog in Reusel ten gehore wordt gebracht.”

Missa in Tempore Belli is een feestelijke concertmis die ook bekend staat als de Paukenmis, vanwege de paukensolo in Agnus Dei. Het stuk verenigt de dreiging van de oorlog met de triomfantelijk sentimenten van een overwinning. Soms dreigend ingetogen en soms euforisch uitbundig.