Alexander Fransen: ‘Mountainbiken is een virus’.

Eigen verhaal 2000
 
Het ATB virus stak Alexander in ‘91 aan toen zijn broer samen met een vriend van hem naar het tweede huisje van pa in Frankrijk fietste. De 1100 km werd in 6 ½ dag afgelegd en Alexander had het gevoel: daar had ik ook bij moeten zijn. Hij kocht zijn eerste fiets en begon met een actieve plaatsgenoot de omgeving met de ATB te verkennen. De uitstraling van de ATB sprak hem aan en het avontuurlijke karakter stak ook andere vrienden van hem aan. Toen hij dat merkte besloot hij dat het tijd werd om er meer mee te doen.
De vakantie in 1994 in Frankrijk was een week van ontdekking, afdaling en uitproberen. Experimenteren met fiets en materiaal, maar ook kijken hoe ver je zelf kunt en durft te gaan in situaties. Na afloop van de vakantie stond het voor de vrienden vast: als we een club oprichten kunnen dergelijke weken vaker en beter georganiseerd worden.
Er verscheen een artikel in een weekblad en er werden posters gemaakt. Op de eerste bijeenkomst verschenen zo’ n 35 personen. Het was een dermate goede respons dat de oprichting een feit werd. Alexander werd zelf voorzitter, Rene Smulders werd de penningmeester. De eerste jaren werd er niet alleen zelf gefietst. Men ging ook gezamelijk kijken naar de Grundig worldcup wedstrijden en er werd veel gepraat over de ontwikkleing van het materiaal. Deze ontwikkeling bleek ook heel inspirerend te werken en leidde ook al snel tot specialisatie. Er waren fietsers die zich aangetrokken voelden tot de afdalingen, de zogenaamde ‘Down-Hills’, zoals Richard Brox. Met een ATB met aanpassingen op het stuur en de vering van de fiets rijdt hij in de expert-klasse down hill wedstrijden. Er zijn ook leden die in de fun- of sportklasse bij wedstrijden uitkomen zoals Harold van Gerwen die goed scoort in de sportklasse.
Andere specialisaties zijn de trial en de slalom, onderdelen waar je een goed wendbare fiets voor nodig hebt.
Grand RaideCristalp
Alexander is naast het organiseren van alle ATB vakanties, tochten en wedstrijden ook nog bezig om zelf te fietsen. De afgelopen jaren nam hij deel aan een aantal cyclosportieve tochten in de ardennen, waarbij via een tijdmeting de kwalificatie goud-zilver of brons te behalen is. Een van tevoren vastgesteld gemiddelde is daarbij het uitgangspunt.
Ook voor dit jaar staan er weer een aantal byzondere tochten op zijn programma. Een daarvan is de Cristalp, een prestigieuze wedstrijdtocht in Zwitserland. Deze 134 km lange wedstrijd, met een hoogteverschil van 3400 meter in de buurt van het stadje Verbiers is een must voor de echte moutainbiker. Om zich samen met zijn vrienden bij 26 inch goed over de wedstrijd te laten informeren werd Jan van Loon uit Lage Mierde uitgenodigd die deze wedstrijd in ‘ 95 en ‘ 96 reed. Met al zijn fietservaring was Jan byzonder goed in staat om de leden enthousiast te krijgen zodat ze in het weekend van 23 augustus zelf naar Zwitserland af zullen reizen om de tocht te gaan rijden.
Kinderen.
De kinderen uit de Bladelse schoolklas van meester Alexander zullen hun idool in Bladel niet zelf aan het fietsen zien: op 6 en 7 juni zal er voor de leden van 26 inch vooral georganiseerd moeten worden. Later verwacht Alexander tijdens een vakantie in de Pyreneeën zijn conditie weer aan te kunnen scherpen om op 23 augustus zelf in Zwitserland aan de start te staan.
HW 2000