Zwarte rook en rode koppen
Vetnippels halen alles uit de kast bij Oldtimerfestival
 
April 2019
 
Bulderende Lanz trekkers en twee grote stoommachines met daaruit vette pluimen rook. Een nostalgische camping met oude pipowagens en daartussen de liefhebbers van oude materialen en motoren. Bij het tweejaarlijks Oldtimerfestival van de Vetnippels was het smullen voor de liefhebbers. Door de grote toeloop van het publiek moesten op het laatste moment nog extra tafels en stoelen worden aangerukt.
,,Het is een uitdaging om zo’n oude machine technisch in orde te maken,” zegt Mark van Herk uit Reusel, hij is een Vetnippel in hart en nieren. Hij bouwde op het terrein een oude werkplaats na met daarin zijn nieuwste aanwinst: een oude Farmall-M trekker van ruim vijftig jaar oud, die hij onlangs via zijn broer op de kop tikte.
Paulus van den Berg (67), oorspronkelijk uit Luijksgestel, staat erbij en kijkt er naar. ,,Ik ben opgegroeid op een boerderij en heb daarna veel met landbouwmachines gewerkt,” vertelt hij. ,,Je kunt het nostalgie noemen, voor mij is het een liefhebberij om naar dat oude spul te kijken.” Intussen buldert er een oude Lanz voorbij, die een enorme boomstam over een circuit trekt.
,,We zijn met 25 Vetnippels, maar mobiliseren op zo’n dag heel onze familie en kennissenkring,” legt Van Herk uit, als hij ook oog houdt op een varken aan het spit. Terwijl zijn moeder de pannenkoeken bakt en zijn vader zijn eigen stand heeft met oude gereedschappen, rijden de kinderen een circuit op trap-tractoren.  
Reuselnaar Robert Coolen (30) heeft een oude Landini uit 1950. ,,Ik heb er thuis nog vier in de schuur staan,” legt hij uit. ,,Overdag werk ik als loodgieter, maar s avonds is het elke avond knutselen. Het neemt alleen nogal wat ruimte in beslag.
Onder deelnemers enkele Italianen en Engelsen, Belgische Pieter Spot weet niet waar hij eerst moet kijken. ,,Ik heb dat spul thuis ook staan,” zegt hij. ,,Omdat het hier moeilijk te verzekeren is staat het daar en niet hier nu hoef ik alleen mijn ogen mee te nemen en te gebruiken.”