Annie Geerts vist langs Koningskruis

19 Koningen en 1 Koningin op scherp

ED 9 mei 2011

Hulsel – Het koningskruis op de eigen Kringgildendag hing voor ‘Koning’ Annie Geerts even in de lucht. Maar ook al was haar zesde schot raak, net als de vijf voorgaande, de schutter die na haar kwam hoefde niets méér te doen dan een treffer te plaatsen om met de eer en het Koningskruis naar huis te gaan.  Harrie Wilborts (65) uit Casteren was de gelukkige, maar Annie Geerts kon er om blijven lachen.

De bonte gildekleuren gaven Hulsel gisteren (zondag 8 mei) een geheel eigen aanzien. Maar liefst eenenveertig gilden uit de Kempen en nog van ver daarbuiten, liepen mee in de grote optocht.

Het defilé bij de grote opmars werd afgenomen door Cees van der Heijden, hoofdman van het Heilig Sacramentsgilde. Samen met Burgemeester José van Gorp en Annie Geerts aan zijn zijde zag hij de bonte kleuren aan zich voorbij trekken.

Als de tonen van het Wilhelmus over het terrein klinken staan alle gildebroeders en -zusters in het gelid maar daarna waaieren ze uit over het zonnige terrein. De schutters groeperen zich naar het wapen dat ze hanteren. Van de handboog op doel en wip tot de kruisboog en het schieten met scherp. Voor de koningen die met de kruisboog op de boom schieten is er een eigen schutspaal gereserveerd. Op de top geen ronde kegel maar een gipsen kruis dat tot de laatste kruimel naar beneden moet worden gehaald.

De twintig koningen met in hun midden Annie Geerts als enige vrouw, die zich rond het Koningskruis op de hoge boom groeperen komen één voor één gedisciplineerd naar voren. Ze schieten allen met dezelfde kruisboog.

“Eigenlijk is het een grote loterij,” concludeert Geerts maar als ze schot na schot raak schiet, daar waar andere pijlen centimeters langs gaan, blijkt het toch niet alleen om geluk te gaan.

Als ze voor haar zesde pijl aanlegt is het grootste deel van het kruis al naar beneden gehaald. Ze weet dat één goed schot voldoende kan zijn. De pijl die ze af vuurt is raak, maar toch blijft er nog één restje van het kruis hangen. Harrie Wilborts heeft na haar een makkie en neemt met een welgemikt schot de hoofdprijs mee naar huis.

“Iedereen heeft er vrede mee, het gaat zeker niet alleen om het winnen,” glundert hoofdman Cees van der Heijden. “Met zo’n mooie gildedag zijn we allemaal een beetje winnaar”.