Annie Geerts pakt Koningstitel

Vogel valt voor vrouw

 

ED en hilverbode sept 2010

Hulsel – Elke week strijden de Hulselse Gildebroeders van het Sacramentsgilde in een onderlinge competitie. Onder hen de echtelieden Ad en Annie Geerts. In de competitie staan ze nek en nek op plaats drie en vier maar bij het Koningschieten waar ze zaterdag aan deel namen was het ieder voor zich. De houten vogel hield zich lang staande maar het was uiteindelijk Annie die alle mannen te slim af was waardoor ze de eerste vrouwelijke koning werd bij het Hulselse Sacramentsgilde.

  ‘We hebben het er aan tafel wel eens over gehad,’ glundert de geboren Beerse en inmiddelse Hulselse Annie Geerts (58). ‘Wat zou jij doen als ik de Koning zou worden…  Onze Ad vroeg dan hetzelfde terug.

Maar goed, we begonnen met open vizier aan de Koningswedstrijd, samen met nog negen anderen.’

 Taaie vogel

 Het Koningschieten 2010  zal als een bijzondere editie de boeken in gaan bij het Hulselse Sacramentsgilde. De elf schutters begonnen vol goede moed met hun aanval op de houten vogel die door scheidend koning Piet Smolders persoonlijk gemaakt was. Hij had hem extra verstevigd, bang dat hij bij het eerste schot al naar beneden zou komen.

Aanvankelijk beten alle elf schutters hun tanden stuk op het taaie dier die ronde na ronde geen krimp gaf. Toen er na ruim tweehonderd schoten nog geen sleet aan de vogel kwam werd de schutsboom  tot twee maal toe naar beneden gehaald.

‘We moesten nagaan of hij wel stuk te krijgen was,’ reageerde hoofdman Kees van der Heijden na afloop.

Bij nadere inspectie bleek de vogel toch als aangeschoten wild op de paal te zitten waardoor hij niet gemanipuleerd hoefde te worden. Eenmaal weer dertien meter hoog gezeten ging de Koningswedstrijd verder. Toch duurde het nog tot het 330-ste schot voor de spaanders begonnen te vliegen. Het was gildebroeder Ad Vinken die voor een doorbraak zorgde door de vogel  in tweeën te schieten.

Het laatste restje bleef nog balancerend op de paal staan, wachtend op het beslissende schot. Toen de volgende schutter miste mocht Annie Geerts aanleggen voor haar ultieme poging.

 

Beslissend

 

 ‘Echt, ik stond te trillen op mijn benen. Ik wist dat ik geschiedenis kon schrijven door de eerste Hulselse koning te worden maar ja, dan moet je dat nog wel even doen. Ik wist dat ik hem maar iets hoefde te raken maar het raakvlak was intussen wel klein geworden. Bovendien waren we op dat moment al zeker drie uur aan het schieten.’

Toen het laatste restje van de vogel naar beneden kwam sloeg Annie haar handen voor haar gezicht, even had ze het niet meer. Haar man die de komende drie jaar als haar Prins-gemaal door het leven mag gaan, deelde als eerste in haar vreugde.  ‘Als ik Koning was geworden was zij ook Koningin geworden maar dan aan mijn zijde,’reageerde hij.

‘Dat is toch net even anders,’ glunderde Annie trots.

‘Die Konings mantel komt nu in onze kast maar wel mooi aan mijn kant.’

 

Het bleef nog lang onrustig in het Hulselse, er was voldoende stof om nog na te praten. En praten kunnen ze die Hulselse gildenbroeders, vaak nog twee dingen tegelijk als ze een goed glas bier binnen handbereik hebben.

Maar het is de vrouwelijke schutter in hun midden die het laatst lacht. ‘Misschien is het wel tijd voor emancipatie in het gilde,’ lacht Annie trots. ‘Dan wordt ik toch gewoon de koningin’

 

Fotos:

-       Hoog beraad tussen de hoofdman en de andere wijzenvan het gilde als de vogel van geen wijken weet. Tweede van rechts hoofdman Kees van der Heijden.


-       Het Sacramentsgilde heeft de thuisbasis aan de Hoef in Hulsel

-       Ad Vinken zorgde voor een doorbraak

- Koning Annie Geerts