Anny van Gestel in 'Gluren bij de Buren'

 

ED 18 mei 2013

Van 17 tot en met 26 mei is er een nieuwe editie van ‘Gluren bij de Buren’ waarbij kunstenaars en andere creatieve personen de gelegenheid krijgen om van zich te laten zien en horen. Muzikanten, dansers of vrijetijdschilders. Fotografen, beeldhouwers of anderszins. Alleen, in groep of vereniging: iedereen uit de deelnemende gemeenten heeft zich aan kunnen melden. Aan Nederlandse zijde van de grens nemen de gemeenten Bladel en Reusel-De Mierden deel, aan de overzijde de gemeentes Mol, Balen en Retie.

Anny van Gestel uit Reusel is al vanaf haar jeugd bezig om de indrukken om haar heen vast te leggen. Ze doet dat het liefst in abstracte schilderijen, vaak geïnspireerd door de natuur.

“Als ik bloemen, planten of gebouwen zie dan krijg ik daar altijd beelden bij die ik vast wil leggen. Ook materialen zoals stenen, hout of gewoon aarde. Het project Gluren bij de Buren, waar ik nu voor het derde jaar aan deelneem, geeft mij de gelegenheid om het met anderen te delen,” zegt ze over dit cultuurproject.

De Reuselse kunstenares doet veel van haar inspiratie op in Frankrijk waar ze enkele malen per jaar verblijft. Ze presenteerde daar eerder ook al haar werken in Village D'eygluy (Drome). Ze heeft nu  voor het cultuurproject diverse werken ingebracht, waaronder enkele creaties van 1.00 x 1.60 meter. Haar werken zijn te bewonderen in zaal de Kruierie, Bevrijdingsstraat 1  te  Balen. Deze zaal is dagelijks geopend, alleen op tweede pinksterdag niet.
Igor Geubelmans uit Balen legt uit dat het concept van ‘Gluren bij de Buren’ zowel laagdrempelig als eenvoudig is.

”De kunstenaars krijgen een podium of tentoonstellingsplaats in een andere gemeente dan die waar ze wonen of actief zijn. Op die manier kunnen zowel kunstenaars als publiek hun grenzen verruimen. Voor deze editie vonden we enkele bijzondere en verrassende locaties, van een  cultuurcentrum, een bibliotheek en in Reusel zelfs de weekmarkt.

In Retie presenteren de amateurfilmers uit Mol zich in de openbare bibliotheek terwijl beeldend kunstenaar Leen Verdonck en danseres Annelies Mertens hun krachten bundelen op een buitenlocatie bij de watermolen (elke dag om 18.30-19.30 en 20.30 uur).

In Mol is er kindergrime door Lian van Brakel en Neo-Keltische muziek van het Bladelse Laguz (26 mei 15.00 u en 16.30 u) op de locatie Mols Pieremaent.

Twirlinggroep ‘Attitude’ voert gymnastiek- en dansoefeningen uit op Basisschool Mol-Wezel, Keiheuvelstraat 7a (ma-vrij van 9 tot 16 uur).

In Balen treed zaterdag 25 mei vanaf 10.30 het Mols Poezieatelier op bij zaal De Kruierie.

Zondag 26 mei treden daar ook de meerstemmige koren Cantagokoor, MaMuze en TriFolk Llorith’ op. Knul en Knappie grimeren er en maken plooibalonnen.