Eigen inbreng weer mogelijk bij afscheidsdienst

 

ED November 2015

 

Vier Hooge Mierdenaren nemen het initiatief om afscheidsdiensten te gaan organiseren waar meer eigen inbreng van de familie mogelijk is. Ze willen zo de avondwake weer terug naar de mensen brengen.

Met het initiatief om afscheidsbijeenkomsten op een locatie waar de familie dat wenst te gaan verzorgen, hopen ze het persoonlijke tintje weer terug te brengen. Door de ontwikkelingen in de kerk is eigen inbreng daar, zoals dat voorheen wel kon, niet meer mogelijk. Drie van de vier initiatiefnemers waren eerder betrokken bij de avondwake in de kerk, tot pastoor van Roosmalen van de groot Reuselse Clemensparochie aangaf dat de eigen inbreng alleen mogelijk is als het past in zijn visie van de liturgie.

“Wij willen de mensen van Hooge Mierde een passende gelegenheid bieden om afscheid te nemen van een overledene te nemen, om de laatste eer te bewijzen en om medeleven te betuigen aan de familie. Uiteraard mits de familie daar prijs op stelt,” zegt Fred Schellekens. “We hoorden erg vaak van dorpsgenoten het gemis van een avondwake of een uitvaart in eigen dorp. Mensen willen graag op een respectvolle manier afscheid nemen van iemand met wie ze zo lang in hetzelfde dorp gewoond hebben, of die ze op een andere wijze hebben leren kennen en waarderen. Op een crematie komen meestal alleen maar genodigden, mensen die de overledenen van nabij kennen. Daarom willen wij de mogelijkheid aanbieden van een herdenkingsbijeenkomst, bijvoorbeeld op de vooravond van de crematie of uitvaart, of voorafgaand aan een crematie.

De wensen van de familie staan dan voorop bij de concrete invulling. Het gaat om maximaal maatwerk bij de keuze van teksten, muziek, rituelen, enzovoort.”

van de kerk naar De Schakel

De vier willen de familie van de overledene alle ruimte geven om ook een deel van het afscheid zelf te doen. Ook is het mogelijk om andere sprekers een inbreng of rol te geven en het is mogelijk om presentaties met een beamer te doen.

“Voor ons maakt het niet uit of er wordt gekozen voor een christelijke inslag met gebeden, of een meer algemeen samenzijn,” zegt Schellekens.

De afscheid bijeenkomsten kunnen in gemeenschapshuis De Schakel plaats vinden, maar er kan ook voor een eigen of andere locatie gekozen worden. “De locatie is voor ons niet belangrijk, voor de betrokkenen vaak wel,” zegt hij. “Na de avondwake of de uitvaartdienst kan de familie zelf de crematie of ter aardebestelling verder verzorgen. Natuurlijk kun je in een crematorium ook een dienst of bijeenkomst houden, maar het nadeel is dat dit geen vertrouwde omgeving is en dat iedereen daar dan naar toe moet.”

De initiatiefnemers willen de herdenkingsbijeenkomsten aan gaan kondigen op het mededelingenbord van De Schakel.

Familieleden die (gratis) gebruik willen maken van het initiatief, kunnen contact opnemen met een van de initiatiefnemers: Mariet van Raak (tel 013-5091880), Fred Schellekens (013- 5091805), Jan van Gisbergen (013-5091964) of Frans Wouters (0497-643164).