AVR ’69 vijftig jaar
 
November 2018
 
Jan Tenbult uit Bladel was een van de grondleggers van atletiek in de Kempen. Hij miste ooit op een haar deelname aan de marathon op de Olympische spelen van 1968 en  nam tot op hoge leeftijd deel aan crosslopen in Nederland.

Als op 16 december het startschot voor de crossloop L’Avant-Sylvester klinkt, is dat voor de 50-ste keer. Al vanaf het eerste jaar dat de Reuselse atletiekvereniging AVR’69 bestond, werd de cross gehouden, het eerste jaar gewonnen door Ad van den Heijning. Gerrit Roest, die vanaf 1971 onafgebroken lid is, weet nog dat Jos Hermens in 1975 Nederlands kampioen veldlopen werd op het NK, dat door de club georganiseerd werd.
In de jaren zestig was atletiek nog improviseren. De leden van de net opgerichte atletiekvereniging AVR’69 begonnen op een 300 meterbaan bij Wim Hoek aan het Leyenstraatje, verspringen gebeurde op een omgekeerde rupsband. Daarna kwam er een eigen atletiekbaan en met een eigen accommodatie is de vereniging in Reusel niet meer weg te denken.
,,De vereniging kwam voort uit de sportactiviteiten van de jonge boeren en de KAJ (arbeiders jeugd). Met een eigen atletiekclub wilde men deze sport naar een hoger niveau tillen. In het begin waren er twintig leden, maar al na vier jaar waren er dat 320.”

De organisatie van het jubileumfeest Evelien Louwers, Gerrit Roest en Hans van Limpt

De groei zat daarna niet zozeer in het aantal leden, maar wel in de activiteiten en in de accommodatie. Hans Van Limpt die zich in 1974 aanmeldde, weet nog dat er vanaf dat jaar een eigen 400 meterbaan kwam op sportpark Den Hoek. ,,Vanaf 1989 kwam daar een eigen accommodatie met kleedlokalen en kantine bij,” weet hij nog.
,,Waren het de eerste jaren de crosslopen die in de picture stonden, daarna kwam er een bloeiperiode met veel jeugdleden die ook deelnamen aan technische nummers. Roest daarover: ,,De vereniging heeft veel Nederlandse kampioenen voortgebracht en veel talenten zijn via AVR’69 doorgestroomd, zoals onlangs nog Domingos Muanza.”
Opvallende sporters waren langeafstandlopers als Jan Tenbult, maar ook Ton Larmit die de clublimiet op de marathon al in 1980 op 2.22 zette. Later werd Jan van Rijthoven Nederlands kampioen op die afstand.
,,Nu is er meer belangstelling voor het recreatief lopen en minder op wedstrijdniveau,” zegt Van Limpt.
AVR’69 is na het voetbal nog steeds de grootste sportvereniging van Reusel. Speciaal voor het jubileum is er op 8 december een Nightrun, een week later gevolgd door L’avant Sylvester. De club werkt aan de uitbreiding van de accommodatie met een kunststofbaan, waardoor er nog meer complete sport aangeboden kan worden. Evelien Lauwers daarover: ,,We hebben naast wedstrijdgroepen al een wandelgroep, trimgroep en skeelergroep, maar op kunststof kan er nog meer geboden worden zoals sport aan ouderen, minder validen en scholen.”

Atletiek wordt ook wel de moeder aller sporten genoemd. Hier hardlopen als de basis voor een latere triatlon