Open dag Grote Aard
‘Hier kan ik echt iets leren’
 
Oktober 2019
 

Kinderen konden op de Grote Aard alleen of samen met hun ouders, rondkijken op de Open Dag

Babs van den Borne (9) leunt verlegen tegen haar moeder aan als ze door de gangen van De grote Aard loopt. De school voor speciaal onderwijs heeft een open dag en Babs wil haar moeder graag laten zien waar ze vijf dagen in de week vanuit Reusel naar toe gaat. Met haar lange haren in een staart ontwijkt ze verlegen de blikken en de vragen van de leerkrachten die ze tegen komt, ook al zijn die nog zo aardig. ,,Ha Babs, fijn dat je er bent,” klinkt het meerdere keren. Ze passeert de twee lokalen waar Lunetzorg kinderen op weg helpt in het voortraject van de school en werpt een korte blik in de lokalen van de logopedie en de fysiotherapie. Dan komt ze achteraan in de eerste gang waar haar ogen ineens oplichten. Haar hoofd gaat omhoog en ze begint tegen haar vader, moeder en zusje te praten. Ze is aangekomen in háár klasje, de plek die ze kent en waar ze vertrouwen heeft.
,,Babs heeft al een lange weg afgelegd langs meerdere voorzieningen, het laatst de Pyramide in Bladel,” legt moeder Carla uit. ,,Ze heeft meer individuele aandacht nodig, doordat de klassen hier kleiner zijn kan dat.”
Trots laat Babs de materialen en de spellen op haar bureautje zien. ,,Wij bieden vooral individuele leerlijnen aan,” legt leerkracht Angela Fiers uit. ,,In principe leren de leerlingen hier wel hetzelfde als op een reguliere school, maar het tempo is aanzienlijk lager en kan nog per persoon verschillen.”
Als Babs daarna haar ouders meetroont door de rest van de school, passeert ze ook de praktijklokalen zoals een techniek lokaal waar fietsen gerepareerd worden, een groentetuin met kas, een atelier en zelfs een keuken.
,,We hadden de afgelopen jaren te maken met een fikse groei van 90 naar 120 leerlingen” zegt directeur Annemiek Verberne. ,,Wij gaan er voor om elk kind te bieden wat die nodig heeft. Omdat elk kind anders is, moet dat wel individueel en op maat zijn. Bovendien is het meer leren door doen en zijn de klassen klein met max 15 leerlingen en daarin twee leerkrachten.”
Na dik een uur gaat Babs weer naar huis, inmiddels helemaal losgekomen. Ze weet dat ze de komende jaren nog op de Grote Aard kan zijn, want de uiterste leeftijd van de VSO (voortgezet speciaal onderwijs) is er 20 jaar.