Back to Bea op köningsdag Reusel
Nieuw muziekfestijn moet leegte opvullen
 
Maart 2019
 
 
De initiatiefnemers om Koningsdag weer écht in Reusel te gaan vieren

Met Koningsdag in een veel te drukke bus naar Eindhoven of een uur op je pilsje wachten bij een eigen kroegentocht in Bladel. Elf jongeren uit Reusel en Bladel zijn het helemaal zat en ze gaan op Koningsdag een eigen feestje organiseren. Maar dan wel een feestje waar geen enkele drempel ligt en waar iedereen van harte welkom is.
,,Wij zoeken al jaren naar een leuke invulling op Koningsdag, maar kunnen die in de kempen niet vinden,” zegt Niels Hendrikx (28). We vormen al vanaf de middelbare school een vriendengroep en gaan samen op stap. Maar terwijl Koningsdag een jaarlijks hoogtepunt kan zijn, zorgt die dag bij ons al jaren voor chagrijn.”
De vrienden waren drie jaar terug blij verrast toen er in Hapert een muzikaal initiatief kwam, maar dat overleefde niet en ging ter ziele. Nu steken ze zelf de handen uit de mouwen met een muziekfeest in hartje Reusel.
,,We hebben speciaal voor dit nieuwe evenement een nieuwe vereniging opgericht,” legt John Lavrijsen uit (‘Köningsdag Reusel’). Het hele jaar door is hij logistiek manager bij een Reusels bedrijf in flight cases, maar nu Koningsdag nadert, staat zijn vizier op het naderende muziekfeest. ,,Er komt een mega grote tent op het kerkplein in Reusel, voor zover we na kunnen gaan is dat voor het eerst,” zegt hij. ,,De gemeente was meteen kei enthousiast en ook van het publiek krijgen we al veel bijval.”
De vrienden gaan er alles aan doen om het muziekfeest (op Koningsdag van 12.00-23.00 uur) laagdrempelig te laten verlopen. De toegang is gratis en twee Kempische bands gaan het dak van de tent blazen: Motion (uit Wintelre) en Blend (Reusel). De plaatselijke DJ Martin Vie draait alles aan elkaar en sluit het festival af.
,,We hebben nu de hele voorbereiding gedaan, nu is het nog wachten op het feestje zelf,” zegt Niels Hendrikx. ,,We hebben voor deze eerste editie zelf behoorlijk onze nek uitgestoken, door het ook zelf te financieren, maar als het een succes wordt, mag dit een blijvertje in Reusel worden. Dan hoeven jongeren niet meer in een bus geperst te worden om als vee op de Eindhovense markt gedropt te worden en dan hoeven we niet meer op een halfleeg terras een uur te wachten op ons pilsje.
,,En voor de after party kan iedereen terecht in de Reuselse horeca,” weet John nog te melden.