Mbt foto bij dit verhaal: die komt later

 Reusel krijgt eigen bier

De Vergulde Pul met Scheeper (blond) en Streuper(donker)

 

juni 2016

 De kroegen in reusel zijn er al van oudsher en ooit was er een brouwer. Maar echt Reusels bier ontbrak er nog in Reusel. Vanaf zaterdag (11 juni) niet meer, want dan presenteert Bart Lavrijsen (39) zijn jongste brouwsels. De vereniging het B(R)ouwersgilde (hoe kan het ook anders) presenteert de eerste Reuselse bieren op het festival Uitzinnig dat dit weekend plaats vindt in en nabij De Valk in Reusel.

“Ik sprak er wel eens met mijn vrienden Sjef van Beek, Joris van Gompel en Wilbert van Eekert over: hoe leuk zou het zijn om je eigen biertje te brouwen”. Als Bart Lavrijsen over het nieuwe Reuselse bier vertelt, spat de passie ervan af.
“We begonnen aan huis in het klein. Gewoon wat proberen. We namen een biertje dat we al lekker vonden en keken hoe we zoiets konden verbeteren. Ook: hoe zouden we het typisch Reusels kunnen maken qua smaak. We gaven ons zelf de naam De Vergulde Pul.

Al snel kreeg men er binnen de Reuselse horeca lucht van en werden we benaderd: of we het voor hen konden brouwen. We besloten eerst ons licht op te steken bij een kenner en kwamen bij Bernhard Smits in Moergestel terecht. Die gaf ons goede tips, waarna we het wat groter aanpakten. Verschillende soorten hop mengen en diverse toevoegingen erbij. Uiteindelijk resulteerde het in vier smaken, waarvan de eerste twee nu zover zijn dat we ze kunnen presenteren: een blond en een donker bier.”

De Reuselse brouwersvrienden beseften wel dat bij een meer serieuze aanpak ook een ander procedé hoorde. “Om aan alle hygiëne regels te voldoen, gingen we op zoek naar een professionele ruimte. Die hebben we voorlopig gevonden in Turnhout. Nu moeten we even aankijken hoe het gaat lopen. Als de vraag groeit, moeten we de locatie misschien wel opschalen.”

Intussen kent Bart het brouwproces al beter. Van het ambachtelijk samenstellen van de ingrediënten, tot het verder fermenteren. De nieuwe etiketten hebben ze al laten drukken en kratten lieten ze maken.

Het bier is voorlopig nog alleen bij de Reuselse horeca verkrijgbaar. Over distributie bij de Reuselse supermarkten wordt nog onderhandeld.

D’n Schééper: Een blond bier van 6,5%, genoemd naar de schaapsherders (Schééper) die Reusel in de vorige eeuw kende. Heeft een moutige, zoetige smaak, uitmondend in een vleugje bitterigheid!

unne Stréúper: Donker bier, met twee soorten Hop (Hallertau Blanc en Saphir). Genoemd naar het Reuselse dialect voor Stroper. Smaakt bitter en avontuurlijk, precies waar het Stréúpen voor stond. Heeft een tintelende licht zoetige zwartfruit toetsende afdronk en volle nasmaak.

De bieren Smokkèèr en Witheer (Witbier) zijn nog onvoldoende in productie en volgen later.