Bas van den Bosch gelooft in het creatieve

 

Door onze correspondent Harrie wenting

 

Lage Mierde – De drie basisscholen in Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel kregen dit schooljaar een nieuwe directeur: Bas van den Bosch. Hij had een half jaar nodig om kennis te maken en te oriënteren maar nu dat achter de rug is wil hij de eerste tussenstand opmaken. In het eerste half jaar werd hij geraakt door de hardwerkende leerkrachten en de vriendelijke Kempenaren, zoals hij hen noemt. Ook kwam hij al netelige kwesties tegen maar die gaat hij zeker niet uit de weg.

 

“Ik woon als Hagenaar in het Belgische Mol, de cultuur in de Kempen was voor mij blanco,” zegt de 56-jarige directeur. Hij oogt innemelijk en bijzonder toegankelijk. “Dat laatste wil ik ook vooral zijn,” legt hij uit. “Ik wil er zijn voor iedereen die met de drie scholen te maken heeft maar daarbinnen moet wel iedereen zijn taak goed uit kunnen voeren. Een van de voorwaarden voor mijn komst was een eigen locatieleider voor elk van de drie scholen. Samen met de IB’ers zetten zij de inhoudelijk lijnen uit.”

Van den Bosch heeft een achtergrond in de sport (hij zeilde op Europees niveau) en de muziek (na Pabo conservatorium). Het brengt hem tot bijzondere uitspraken.

“Ik zou in de toekomst graag alle kinderen zover willen krijgen dat ze minstens één uur per dag muziek maken. Onderzoek heeft aangetoond dat het 20% meer opbrengst geeft bij rekenen en taal.” 

Bas van den Bosch, Nederbelg die ervan droomt om fietsend naar het werk te gaan. Voor de teams, de ouders en de kinderen in Hulsel en de Mierden de stuurman die ze nodig hebben. Gaat moeilijke kwesties niet uit de weg. Toen een ontevreden ouder een ongenuanceerde brief openlijk publiceerde reageerde hij ijskoud met een reactie in de volgende editie van het betreffende weekblad. Niet zich verdedigend maar wel open tegemoet tredend. Zo wil hij graag zijn en gezien worden.

“Dit jaar hebben we de  eerste Poolse kinderen ingeschreven hier op school, dat kan weer een nieuwe dimensie aan het onderwijs hier toevoegen,” kijkt hij vooruit.

De drie scholen hebben hun bestaansrecht, dat merken we elke dag maar weer.”