Bernhard Bleumer ziet zichzelf na 84 jaar terug
Oude plaatjes voor een reis door het verleden
 
Februari 2019
 

 
Hooge Mierde – Met een verbaasde blik kijkt Bernhard Bleumer (88) naar een foto van zichzelf, een foto van bijna een eeuw oud. ,,Die foto moet ergens in 1934 genomen zijn, zegt hij. Hij ziet zichzelf als broekie van een jaar of vier voor een kudde schapen staan. Van wie de kudde schapen was weet hij niet meer, wel dat het zijn ouderlijk huis is dat op de achtergrond te zien is.
Het heden en verleden door lenzen en penselen waar in Hooge Mierde drie dagen lang plaatjes van toen en nu langs elkaar te zien waren, trok een doorlopende stroom bezoekers. ,,Je wordt weer herinnerd aan de tijd uit je jeugd,” zegt Bleumer, die steeds meer oude plaatjes herkent.
Bij Nel Lavrijsen, die aan zijn zijde langs de foto s loopt, komen ook de herinneringen terug. Zij ziet de wegen in het buitengebied tussen Hulsel en Reusel en herinnert zich nog dat het zandpaden waren. ,,Daar, op die zandpad, reden we op een zondag met de fiets van Netersel naar Hulsel. We hadden ons eerste kind in de wandelwagen liggen, die we met de fiets vooruit trokken. Tot de zandweg zo hobbelig werd dat de wandelwagen omkieperde. Gelukkig liep het allemaal goed af.
,,We zien inderdaad dat het ervaren wordt als een reis door de tijd,” zegt organisator Riny Rovers. Zij was samen met Martin van Gisbergen en enkele anderen ruim twee jaar bezig om de oude foto’s bij elkaar te brengen, waarna drie fotografen de plaatjes vanuit hetzelfde standpunt opnieuw maakten.
Cel Paridaans uit Lage Mierde kijkt met belangstelling naar twee plaatjes van het zorgcentrum aan de Kloosterstraat. Het plaatje uit de jaren zestig toont het gebouw dat in 1980 door brand verwoest werd. ,,Ik bouwde nog mee aan de herbouw,” mijmert hij. ,,Nu denk ik weer mee in de invulling van vervangende nieuwbouw, want het plaatje verandert binnenkort weer,” weet hij.
,,Het is de realiteit van deze wereld,” weet ook Joep Verspaandonk. ,,Als in zaal De Schakel de ruimte dubbel zo groot was geweest hadden we met gemak dubbel zoveel foto s en schilderstukken kunnen laten zien. Ik kreeg onlangs uit een nalatenschap enkele schilderijen die in de vorige eeuw op de Braakhoek in Lage Mierde gemaakt zijn. Die hangen nu bij mij thuis en vrijwel niemand heeft ze ooit gezien, dus wie weet komt er ooit nog wel een vervolg.”