Roos en Rinus van Disseldorp lieten Bertus een stukje Nederland zien bij een bezoek aan zijn Nederlandse vrienden (verhaal volgt nog)

Roos en Rinus van Disseldorp zien Bertus terug

ED 1999 en 2009
 
 Hulsel – Hij is klein van stuk en op zijn shirt staat met grote letters ‘Feel Free’. Roos en Rinus van Disseldorp zagen deze week Bertus terug, de Indonesische jongen die ze eerder een nieuw leven gaven door een operatie mogelijk te maken.
Bertus lacht wat ongemakkelijk als Roos hem bezorgd aankijkt. “Hij was vier jaar toen wij hem voor het eerst in een kraamkliniek op Sumatra zagen. We waren er met vrienden op bezoek, het was de plaats waar onze kinderen hun roots hebben. We zagen daar een klein jongetje die een groot probleem had doordat hij geen anus had. Hij liet de hele dag zijn ontlasting lopen, dat kon enkel opgelost worden door operatief een stoma te plaatsen. Maar dat kon daar niet.”
Roos en Rinus van Disseldorp sloegen met nog twee andere Nederlandse echtparen de handen ineen en zetten een actie op touw waardoor Bertus in Nederland geopereerd kon worden. Nu is het veertien jaar verder en zien ze wat er van hem geworden is.
“Je hoort vaak over acties, vaak een ver van mijn bed show, je weet niet wat er van komt,” zegt Rinus. “Door Bertus te helpen konden wij een kleine bijdrage leveren, zijn leven veranderde er mee.”
Elk jaar was er contact als er materiaal voor zijn stoma bezorgd moest worden, nu hij achttien jaar is geworden kwam hij voor het eerst alleen naar Nederland om het op te halen.
Roos: “We moeste even zoeken op de luchthaven, hoe zou hij er nu uitzien? We pikten hem er meteen uit. Die ogen, die lach. Schitterend. We hebben er nooit ook maar een minuut spijt van gehad. Door de operatie begon zijn leven pas op zijn vierde.”
Bertus wil graag laten horen dat hij van de Nederlandse zusters daar Nederlands leerde spreken. Nu woont hij in een pleeggezin en gaat er naar school.
Roos en Rinus namen Bertus nog een dagje Nederland in voordat hij weer met het vliegtuig vertrekt. Weer zijn leven en zijn toekomst tegemoet.
De actie van Bertus loopt nog door om hem van stoma materiaal te voorzien. Donaties hiervoor kunnen gestort worden op 103173730 tnv stichting Bertus.