Hooge Mierde opnieuw bevrijd

ED 16 mei 2011

Hooge Mierde – De herinneringen aan de laatste oorlogsdagen  worden in Hooge Mierde elk jaar weer nieuw leven in geblazen. Afgelopen zondag trokken de vrijwilligers van <I>Museum de Bewogen jaren<I>  en stichting <I>Wheels<I> samen op om het gebeuren in 1944 na te bootsen.

 

Kinderen konden in oude legervoertuigen plaats nemen om de bevrijdingstour vanuit Reusel nog eens dunnetjes over te doen. In Hooge Mierde was het Myrthaplein de startplaats voor een rondrit met het oude materieel. In de parochiekerk was een gewondennest ingericht met levensechte attributen.

Voor Tim van Dorst (8) uit Arendonk duurde de rondrit door Hooge Mierde extra lang. Zijn chauffeur nam een verkeerde afslag en sputterde  met zijn oude legerjeep in de richting van Poppel. Weer terug op het Myrthaplein werden de zandduinen nog één maal genomen voordat Tim  weer vaste grond onder zijn voeten had.

‘Dit is echt gaaf,’ zegt hij enthousiast tegen zijn moeder. In militair tenue gestoken voelt de jongen zich een echte soldaat en doordat hij op de antiekmarkt nog een oude veldfles scoorde kan zijn dag niet meer stuk.

Ook de dag van Ad Blauws (64) uit Alphen kan niet meer stuk. Hij verzamelde zo’n 3000 boeken over de oorlog en de bevrijding en is sinds vijf jaar vrijwilliger bij De Bewogen Jaren.  Hij coördineert nu de inzet van de 37 vrijwilligers voor het oorlogsmuseum.

Als Blauws verder kijkt naar de oude jeeps, een enkele tank en diverse onderdelen van Wheels, ontwaart hij het vliegtuigje dat ingezet wordt om het bevrijdingsblaadje <I>De Vliegende Hollander<I> te droppen. Het publiek keek zondag echter vergeefs uit naar dwarrelende biljetten.

De beoogde dubbeldekker die de folders uit zou strooien moest op het laatste moment naar een evenement in Frankrijk. Het werd  opgelost met een modern toestel. De folders van <I>De Vliegende Hollander<I> werden  nu in één pakket buiten de dorpskom gedropt en kwamen via de oude voertuigen naar het Myrthaplein.