Bewoners Sleutelstraat eisen alsnog fietspad
‘Situatie is nog steeds onveilig’

februari 2019


De Sleutelstraat in Reusel is ook na de renovatie te smal en daardoor gevaarlijk voor fietsers. Er wordt nog steeds te hard gereden en er kunnen elke dag slachtoffers vallen, vrezen de bewoners. Ze zijn het zat en eisen actie van de gemeente, die actie kan wat hen betreft maar één ding zijn: alsnog een vrij liggend fietspad aanleggen.
,,Drie jaar terug hebben we er al voor geknokt,” zegt Richard Cox. ,,Er werden veel halve waarheden verteld en allerlei beloftes gedaan. Wij wisten toen al dat het probleem vooruit geschoven werd door in de uitvoering geen vrij liggend fietspad op te nemen. Nu zijn we drie jaar verder en o jee, de verkeersintensiteit is toegenomen en voertuigen kunnen elkaar alleen maar passeren als ze aan beide zijden de grasbetontegels gebruiken. Maar die zijn al vanaf dag één aan het verzakken.”
Het vertrouwen van de bewoners in de gemeente, is diep gezakt door alles loze beloftes die er gedaan zijn en de blunders die er gemaakt zijn.
,,Er werden verkeerstellingen gehouden, maar wel op een sneeuwdag toen er nauwelijks verkeer was,” zegt Rob Jansen. ,,Er staan geen borden die de gevaarlijke kruisingen als zodanig aangeven, maar de situatie is op elk moment van de dag alarmerend gevaarlijk. Telkens wordt er geld uitgetrokken om de grasbetontegels opnieuw omhoog te halen, maar hoe lang willen ze daarmee doorgaan?”
,,Bij een enquête naar draagvlak voor een fietspad werden erg suggestieve vragen gesteld, waardoor er een totaal vertekende uitslag kwam,” vult Mieke Kox aan. ,,Wij hebben nu zelf in samenwerking met de Dorpsraad en de buurtvereniging een onderzoek uit laten voeren en daaruit blijkt meteen dat er veel meer verkeer komt als waar van uitgegaan werd.”
Richard Cox, die de weg meerdere keren per dag voor zijn werk met een landbouwvoertuig gebruikt, wet uit eigen ervaring hoe gevaarlijk het is. ,,De weg is effectief 5,20 meter breed. Elkaar passeren is een hachelijke onderneming. De fietssuggestiestroken die er nu in de weg opgenomen zijn, kunnen niet doorgaan voor fietspad omdat ze te smal zijn.”
De bewoners stuurden al in september van het afgelopen jaar een brief naar de Raad, maar kregen als reactie dat het college het af gaat handelen. Er bestaat nu toch een kans dat het onderwerp in commissie en Raad van april komt. ,,Wij hopen dat de Raad onze nood begrijpt en instemt met het principeverzoek om te komen tot de aanleg van een fietspad,” kijkt Mieke Kox hoopvol vooruit.