Bezoek aan weeshuis

Op zaterdag hebben de vier schoonbroers een bezoek gebracht aan Arusha National Park. Een van de vele natuurparken die Tanzania rijk is, wel een van de kleinere parken. Het heeft ze een goede indruk gegeven van de rijke flora en fauna van dit fraaie land.

 

 Op zondag was het dan zover, een bezoek aan het weeshuis en een kijkje nemen bij twee kleinere projecten die door de stichting gefinancierd zijn.

 Allereest een bezoekje aan de Kikwe familie. Een gezin van moeder met zes kinderen. Vader is enige tijd geleden overleden en hoe bizar ook, lag begraven in de tuin naast het huis.Vanuit Nederland hebben we het mogelijk gemaakt om een nieuw huisje voor het gezin af te laten bouwen. De oorspronkelijke bouwer was vertrokken nadat hij het huis half had afgeleverd. Inmiddels staat er een afgebouwd huisje en is moeder met de hulp van het weeshuis in staat om haar eigen groenten te verbouwen en zelfs een deel te verkopen op de plaatselijke markt. 

Vervolgens is Mama Zanaibu bezocht. Eerder dit jaar lag deze jonge vrouw van dertig jaar op sterven en leefde met haar zes kinderen in een 1-kamer woning in de stad Arusha. Het weeshuis heeft ervoor gezorgd dat de vrouw werd geopereerd. Door een financiële bijdrage vanuit Nederland (nog voordat we een officiële stichting waren) is het gezin verhuisd van Arusha naar de directe omgeving van het weeshuis. Zij huurt nu een vierkamer woning en de drie oudste kinderen gaan naar school op het weeshuis. 

En dan op naar het weeshuis. Dit gaf Cees, Hein en Henri de kans om met eigen ogen te zien waarvoor ze geklommen hebben en waarvoor ze het geld hebben ingezameld. Er was een hartelijke ontvangst door Oddo (een van de oprichters) en de kinderen. Het welkomstlied werd twee keer gezongen en daarna ontstond er een prettig en ongedwongen contact met de kinderen. Na de rondleiding door het huis met ruim 30 kinderen een half uur gelopen naar een gelegenheid om ze te trakteren op een flesje frisdrank. Het was opmerkelijk hoe makkelijk dit verloopt, er valt geen onvertogen woord, de kinderen maken geen ruzie. Ze genieten met volle teugen van zo'n moment.

Na nog wat gegeten te hebben is het tijd om naar het vliegveld te gaan aangezien de vlucht naar huis gepland staat. Maar niet zonder dank in de vorm van een lied van de kinderen en wat mooie woorden van Oddo.

 Het avontuur is voorbij. De vier klimmers hebben het als een bijzonder avontuur ervaren en er volop van genoten, ook al was het af en toe erg zwaar en uitputtend. Er wordt door de stichting al volop gewerkt aan de voorwaarden van de volgende editie in 2015. Mocht iemand geïnteresseerd zijn, laat het dan even weten door een mail te sturen naar info@tumaini-nederland.nl.

 

Beste lezers van dit dagboek. Hartelijk dank voor de belangstelling. De stichting is nog van plan om de geïnteresseerde lezer uit te nodigen om een filmpje over de reis en een presentatie over de stichting te laten zien. Wordt vervolgd.