Met NL DOET de natuur in

Bomen snoeien en dennen trekken op de begraafplaats

Maart 2017

In het kader van NL DOET trokken zaterdag 11 maart weer velen hun werk-kloffie aan om de handen uit de mouwen te steken. Zo verzamelden zich een twintigtal vrijwilligers op de natuurbegraafplaats De Utrecht om een bijdrage te leveren aan het natuur onderhoud.

In het dagelijkse leven is ze financieel adviseur bij de Rabobank Hart van Brabant, maar op deze zaterdag even niet. Nu heeft ze kniehoge laarzen aan en een schop in haar handen. Samen met twee van haar collega’s is Myriam van de Sande bezig met het planten van boompjes. ‘Ik vind het ontzettend mooi om op deze manier een bijdrage te leveren,’ zegt ze terwijl ze toekijkt hoe door twee van haar collega’s het plantgat gedicht wordt. ‘Normaal gesproken houdt ik me bezig met cijfers en met deadlines. Nu even niets van dit alles. De enige cijfers die tellen zijn het aantal boompjes dat we te planten hebben en de cijfers die de koffietijd aanduiden.’ Myriam verontschuldigd zich dat ze geen specifieke groene vingers heeft. ‘Daarom hebben we met Luc Mennen van Soontiens tuinbedrijif ook een hovenier ingeschakeld die de regie heeft voor wat er moet gebeuren,’ legt Joyce Sengers uit.

Vanaf een kronkelend paadje komt zij net aangewandeld. Afgelopen jaar startte ze het beheer van de natuurbegraafplaats en nu probeert ze zicht te houden op alle werkzaamheden van de dag. Maar het terrein is te groot om het in één blik te overzien. ‘Ik was best verrast toen zich vanmorgen een hele ploeg van de Rabobank meldde,’ zegt ze. ‘Daarnaast hebben een aantal personen zich individueel aangemeld.’

Een van de individuele vrijwilligers is Jurr Otter uit Eindhoven. ‘ik was hier een jaar terug ook,’ zegt ze. ‘Er is al veel veranderd in die tijd. De waterpartijen lijken meer op te gaan in het geheel en de loofbomen zijn steeds beter zichtbaar,’ stelt ze vast. Bart Verhoeven van het team Rabobank, rijdt met een aanhanger rond om compost aan te brengen. ‘Nadat we met enkele collega’s besloten hadden om ons aan te melden voor NL-DOET, zagen we de oproep van de natuurbegraafplaats. We kunnen onze energie hier op een mooie wijze aanspreken. De omgeving is hier erg mooi en het daagt alleen maar uit om het nog mooier te maken.”

De vrijwilligers plantten in een dag tijd enkele tientallen elzen en wilgen en verwijderden enkele honderden wilde dennen. Bomen werden gesnoeid en paden beter begaanbaar gemaakt. Aan het einde van de dag lag alles er dan ook weer piekfijn bij.