Boomplantdag 100 jaar na dato

Maart 2017

Als in maart de lente zich weer aandient, staat op vele scholen de boomplantdag weer in de agenda. Wie denkt dat deze schoolactiviteit iets van de laatste jaren is heeft het mis: al in 1917 werd op landgoed De Utrecht al geplant door scholieren. Afgelopen week was het weer zover en stroopten 29 kinderen opnieuw de mouwen op voor een bijzondere plantdag.

In 1917 lag het initiatief voor de boomplantdag nog bij de Nederlandsche Heidemaatschappij en kwamen de padvinders eraan te pas. Nu, in 2017 en precies 100 jaar later, is verzekeringsmaatschappij ASR de initiatiefnemer en komt er een bus met schoolkinderen uit Midden-Nederland aanrijden. Het zijn leerlingen uit het bijzonder onderwijs: daardoor werd deze boomplantdag aan de Slingerdijk tussen Esbeek en Lage Mierde in meerdere opzichten bijzonder.

‘Een boomplantdag als onderdeel van een sociaal-economische opvoeding,’ stond er honderd jaar terug in de aankondiging te lezen. Met slogans ‘het  genot der vrucht van eigen werk maakt ons zo kloek en sterk’ werden de jongeren geïnspireerd. Toen waren het 160 jongens van diverse Tilburgse scholen. Nu 29 scholieren van de Berg en Bosch school uit Houten. In 2017 reisden de leerlingen het eerste deel met de stoomtram en daarna nog een uur lopen, vergezeld van een muziekkorps. Nu gewoon met de bus.

‘We hebben maar liefst 350 bomen en struiken klaar liggen,’ laat de Hooge Mierdse vrijwilliger Sjef Keustermans weten. Samen met twintig andere vrijwilligers uit de vrijwilligersgroep De Bonte Specht en een afdeling van Pensioenen van ASR, begeleidt hij het planten. ‘Er zijn wel veertig verschillende soorten,’ legt hij uit. ‘Van kastanje berk en eik tot de mispel.’

De verschillende soorten moeten voor meer diversiteit in het bos zorgen. Ze vervangen voor een deel de Corsicaanse den, die de afgelopen honderd jaar het bos gedomineerd heeft.

Zodra rentmeester Harry Breviers de kinderen uit Houten welkom geheten heeft, worden de mouwen dan echt opgerold. Geholpen door de meesters en juffen en onder het toeziend oog van de vrijwilligers gaan de kinderen in groepjes aan de slag. Het wordt al snel duidelijk dat velen niet alleen voor het eerst een boom planten, de meesten hebben ook voor het eerst in hun leven een schop in handen.

Thijs Bouwmans (10 jaar) zit in groep vijf van Berg en Bosch en hij heeft er ontzettend veel zin in. Geconcentreerd luistert hij naar de uitleg van Breviers. Hoe het plantgat gevuld moet worden, waarna het boompje met een leren riem aan de paal vast wordt gezet. De palen zijn de dag daarvoor al geplaatst door leerlingen van het groene vakcollege in Tilburg.

Zodra het plantgat gevuld is en de boom rechtop blijft staan komt er nog een beschermend gaas rond de stam. ‘voor de muggen’ veronderstelt een van de leerlingen. ‘Nee, vanwege de reeën die graag van de bast eten,’ verbeterd Breviers.

Aan de rand van de Slingerdijk helpt juf Yvonne Stevens twee leerlingen. In het begin stuiteren de kinderen alle kanten op, maar als er al enkele boompjes gezet zijn, komt er meer rust in de groep.

Ciran Hogenboom (9) zit in groep van zeven en hij ziet voor het eerst hoe een kleine boom de kans heeft om tot een groot exemplaar uit te groeien. Hij merkt dat hij vooral goed is in het aanstampen van de aarde, zodra het plantgat gevuld is.

De kinderen werken ruim twee uur door en als het werk erop zit heeft de Slingerdijk een heel ander aanzicht. De komende jaren zal dat aanzicht nog verder veranderen als de bomen verder uitgroeien.

Als de kinderen na een natje en een droogje weer de bus instappen voor de terugreis nemen ze een bijzondere ervaring mee in hun rugzak. De Slingerdijk kan er weer honderd jaar tegen!