Lopen niet genoeg, bootcamp rukt op,

 

Hilverbode april 2015

 

Een zaterdagochtend in een bos in het buitengebied. Terwijl de vogels nog kwetterend het bos laten ontwaken, zwoegt een groepje hardlopers met boomstammen en andere materialen door het bos. De bootcamp rukt op!

Daar waar atletiekverenigingen eerder hun leden nog konden boeien met een training op de 400 meter baan en af en toe een weg- of bosloop, is de sporter veeleisender geworden.

‘Of completer,’ zegt Leo van Avendonk van de Dorpslopers uit de Mierden, een van de fanatieke trainers die de sport promoot. ‘Hardlopen op zich is al populairder dan ooit, het valt op dat met namen vrouwen de sport nog meer ontdekt hebben. Maar de sporter van nu wil alle spiergrepen aanspreken, daarom bedenken we trainingsvormen waar dat gebeurd.’Van Avendonk weet zijn manschappen makkelijk te enthousiasmeren. ‘Onder de ruim honderd leden van de Dorpslopers gaven een aantal te kennen graag wat meer complete training te willen’, zegt hij. ‘Het sluit aan bij de landelijke trend om het lopen uit te bouwen en het wat ruiger aan te pakken.’

Als even later een hoge zandberg keer op keer wordt bestormd, wordt het duidelijk dat de bootcamp niet voor watjes is. Met een loop door een sloot worden de schoenen vol water gezogen en wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Er wordt geklommen en er worden hindernissen ingebracht die de omgeving te bieden heeft. Van het klimmen over een wand tot het tijgeren onder boomstammen.

‘Het is wel opletten met dit soort inspanningen,’ weet Van Avendonk. ‘We letten op de belastbaarheid en zijn kritisch op de te gebruiken hulpmiddelen. Als iemand nog te weinig kracht opgebouwd heeft, sturen we hem of haar door naar een sportschool om daar eerst de spieren sterker te maken.’

Strongman-power-run

Naast de trainingen worden er in de regio ook wedstrijden gehouden, zoals de Strongman-power-run in Reusel op zondag 26 april en komend weekend 11 april, de Tough Ten Miles op Safari park Beekse Bergen.

In Reusel komt ook de jeugd apart aan bod in runs die om 11.30 uur (6-9 jaar) en om 12.30 uur starten (9-16 jaar). Vanaf 16+ is er de grote wedstrijd over een parcours van tien kilometer waarbij diverse hindernissen moeten worden genomen.Bij de Beekse Bergen ligt er op 11 april een geheel nieuw parcours, met een nieuwe start- en finishlocatie. Uitdagende hindernissen op deze unieke locatie zorgen er voor dat de TOUGH SAFARI  een groot spektakel wordt. De deelnemers doorkruisen het safaripark en nemen daarnaast ook het speelland in de route mee. Kids starten er om 13.00 u, de volwassenen verdeeld over tien groepen tussen 14.00 en 16.00 uur.Deelnemers aan de power evenementen moeten er wel rekening mee houden dat naast de uitdaging en het aantal hindernissen, ook het inschrijfgeld iets hoger is. In Reusel betalen deelnemers 22,50 en op Beekse Bergen zelfs 45 euro.Volgens Leo van Avendonk en zijn bootcampers is dit nog peanuts als je kijkt wat je er voor krijgt. 

Foto: de bootcampers van de Dorpslopers tijdens een training op een locatie bij een boerderij.