Brandweer kwestie hangt boven dorpsraad

 ED 8 april 2011

Lage Mierde – “Er moet meer actiebereidheid komen en we mogen steviger zeggen wat wij ervan vinden.”

De tachtig inwoners die dinsdag de Ster vulden bij de dorpsraadavond in Lage Mierde hadden een halve avond nodig om alleen al over de brandweerkwestie te beraadslagen. Het wegblijven van het college dreunde nog na en met de lege stoelen in hun midden werd de verdere strategie besproken.

Voorzitter Bart Kapteijns zocht naar eenduidigheid maar vond die niet. Het overgrote deel van de Mierdenaren vindt de tijd rijp voor duidelijke standpunten en voor een enkeling betekent dat harde actie. “We hebben zelf weinig middelen om druk uit te oefenen,” zegt Leo Saes, een van de grondleggers van de Dorpsraad. “We kunnen wegblijven aan de gesprekstafel zoals nu het college zelf doet maar verder staan we vrij machteloos.”

Ondanks het machteloze gevoel van de Mierdenaren kozen ze er in grote meerderheid voor om door te gaan met hun steun aan de lokale brandweer. De optie de sluiting maar te accepteren werd nog ver weg geworpen.

In het midden van de dorpsraad-achterban zaten de brandweer vrijwilligers er verslagen bij. “We zijn zwaar onder druk gezet om niet uit de school te klappen,”  wilde een enkeling van hen erover kwijt.

Het argument – de gewraakte publicatie op het weblog van De Mierden  waardoor het college uit het overleg in Lage Mierde wegbleef - vond geen begrip bij de Lage Mierdenaren. “Het getuigt niet van moed,” wilde voorzitter Bart kapteijns er wel over kwijt.