Brede School geopend.

 

ED 28 juni 2010

Lage Mierde – Met het uitspreken van een echte toverspreuk werd de betovering verbroken en det nieuwe Brede School aan de Broekkant toegankelijk. Oud Ster-beheerder Pieta Peijs en Kai Kerkhofs, de jongste van de basisschool, hanteerden de toverstaf voor de opening. De bezoekers die het gebouw daarna bezochten waren onder de indruk van de ruimte en de mogelijkheden.

In een mooie ambiance presenteerden de verenigingen zich met alle toekomstige gebruikers van de multifunctionele Brede School.

 

Aan de realisatie van het nieuwe gebouw ging een lange weg vooraf maar daar wordt in Lage Mierde niet meer naar terug gekeken. Vol trots lieten de leraren van D’n Opstap het nieuwe gebouw zien waar de meest moderne snufjes op onderwijsgebied toegepast kunnen worden. Samen met de architect werd gekeken op welke wijze optimaal van de meters gebruik kon worden gemaakt. Dat werd gevonden door veel ruimtes Multifunctioneel in te richten. Zo kan de ruimte van het gemeenschapshuis met kleine ingrepen bij het onderwijs betrokken worden en kan in de avond uren een schilderclub gebruik maken van de ruimte van de buitenschoolse opvang. De ouderen die straks komen voor het ouderendiner kunnen wat eerder komen om de kinderen nog te zien bij hun ingestudeerde optredens.

 

Bezieling

 

Met het betrekken van de nieuwe Brede School wordt duidelijk dat het begrip <I>leefbaarheid<I> meer is dan alleen een gebouw. De ontmoeting van mensen kan er optimaal plaats vinden en alle activiteiten kunnen er worden uitgevoerd in een passende omgeving.

De klaslokalen van d’n Opstap beperken zich niet alleen tot de muren van een leslokaal: elke groep kan ook gebruik maken van ruimte buiten het lokaal waar in kleinere groepjes gewerkt kan worden. Een verplaatsbaar touch-screen monitor geeft daarbij extra mogelijkheden voor het onderwijs. De bovenbouw die gebruik maakt van de eerste verdieping profiteert daar van de royale lichtinval die mogelijk werd door de typische dakconstructie. Een uitgekiend klimaat-beheersysteem zorgt voor de juiste temperatuur waardoor de concentratie binnen het onderwijs optimaal is.

In het nieuwe gemeenschapshuis domineert een volwassen podium de nieuwe zaal. Met een schuifwand kan van het podium een klaslokaal worden gemaakt terwijl met hetzelfde gemak de hele bar- en foyer bij de zaal betrokken kunnen worden.

De nieuwe dorpsraad en de bestuursleden van de Ster straalden er samen met afgevaardigden van verenigingen veel saamhorigheid uit. Diverse verenigingen presenteerden zich met hun activiteit op de open dag en gaven daarbij hun visitekaartje af. Een van die verenigingen was de nieuwe toneelvereniging die later dit jaar op het nieuwe podium het eerste optreden hoopt te presenteren.

‘Bij veel mensen is er nog ongeloof dat het hier in Lage Mierde mogelijk is om zo’n voorziening te creeren,’ zegt Toon van Dongen van De Ster. Hij bekeer met gepaste trots de gezelligheid rond de nieuwe bar waar de beheerders het iedereen naar de zin maakten.

De opening van de Brede School ging gepaard met een sleutelactie waardoor later op de dag acht prijswinnaars hun prijs mochten verzilveren met een ballonvlucht. Zo konden zij het gebouw ook van de bovenzijde bekijken.

 

Foto: De meiden van de Rampestampers bekijken het nieuwe gebouw op hun eigen manier. Ze verwachten dat er in het nieuwe gebouw ook voor hun doelgroep activiteiten zullen komen, al weten ze nog niet precies welke. Vlnr: Janneke Coolen, Marloes Verbaandert, Anneke Maas, Andrea van Limpt en Inge Kokken.