Na twee dagen en nachten in het relaxte Bangkok vandaag de kennismaking met Vietnam. Het liet even op zich wachten want vanwege slecht weer hadden we 3,5 u vertraging. Van de laatste bath kochten we ieder een half broodje, daarna pas na middaguur geland in Hanoi. Al vanuit de lucht zag je de rijstvelden liggen.

 

 

Eenmaal op straat: Tom had ons natuurlijk gewaarschuwd. maar het is nog veel erger dan je je kunt voorstellen. Vrijwel elke vietnamees rijdt op een brommertje. Een hele enkeling fietst en dan nog wat auto's . Voeg dat allemaal door elkaar en je hebt een gigantische puinhoop waarbij iedereeen continu toeterend rond rijdt.  Links of rechts rijden en inhalen, het maakt allemaal niets uit.

Er is amper een werkend verkeerslicht te bekennen en als er een is rijdt een groot deel van de bromfietsers gewoon door. Als je een straat oversteekt is het op goed geluk dat iedereen op tijd stopt. Stoppen doen ze nooit maar ze rijden altijd wel kundig om je heen.(de foto is later inHue gemaakt, daar stond een gast met een vlag te zwaaien bij een stoplicht, daar stopten ze wel voor).

 We hadden vanuit Bangkok 's avonds nog hotel en transfer van luchthaven naar hotel geregeld. Die gast was behoorlijk gaar, chauffeur stond al 3, 5 u op ons te wachten. Wel grappig zo'n naambordje met mr vd Linden.

Het weer is er broeiend warm. Vrij vochtig, mogelijk net geregend. We worden voor hotel afgezet en er staan twee enorme bedden op ons te wachten. Ik zet de douchekraan aan, kan het vast warm worden. Als ik eronder ga merk ik dat er geen doucheputje is. Oeps. Dan maar aan de wastafel.

Na een hapje eten zijn we rond gaan lopen om de oude stad te verkennen. We maken ons bij de pinautomaat miljonair (5 miljoen pp) en laten ons met fietsende tuktuk naar een markt brengen. De man trapt zich half dood en de enige reden dat hij ons vervoert is dat het op straat niet te lopen is met al die brommers. Bij de overdekte markthal snuiven we alle denkbare geuren op, het is een groot gekrioel. Daarna maken we nog een wandeling langs de oude straatjes. Eigenlijk moet je op voetpad lopen maar daar staan overal ook weer brommers geparkeerd. De mensen drijven hun handel in kleine winkeltjes soms deels, soms helemaal  op de stoep. Schoenpoetsers, edelsmeden, slagers, alles door elkaar. Er lopen vrouwtjes met grote manden die fruit e.d. vervoeren. De winkels worden ook allen met brommertjes bevoorraad, die zijn dan tjokvol afgeladen. Vaak zitten ze al rijdend ook nog te bellen.

Nu gaan we bij een hostel de trekking voor de komende dagen boeken: eerst richting Sapa (aan chineese grens) en daarna Halong Bay, aan de kust bij Hanoi. We verwachten in totaal hier 4 of 5 dagen en nachten mee kwijt te zijn. Het is niet duidelijk of we dan bereik hebben en berichten kunnen plaatsen. In het eerste deel naar Sapa zit twee maal een trekking door de natuur. We slapen 1 x bij mensen thuis en tweemaal in de nachttrein (heen en terug). In Halong Bay slapen we op een boot. (googel maar eens, dan zie je wat het is). Mogelijk gaan we aansluitend meteen door naar zuiden. Mogelijk nog een nacht tussenin inHanoi.

We zien het wel. Sfeer is nog opperbest. Vandaag lekker gegeten. Ik laat nu Wil eerst bestellen en als het er goed uitziet volg ik. Dan voorkomen we dat we twee keer iets onbestendigs krijgen. Vandaag een soepje gedeeld. Ik dacht dat het brood zou zijn maar bleek een soep met echt van alles erin.