Kringloopwinkel en scholenproject levensdoel voor Branco Lisaac

 ED mei 2015 

In Lage Mierde opende op 1 mei een nieuwe kringloopwinkel. Aan het Dorpsplein 22a, het pand gelegen tussen de ambachtelijke slager en een Kempisch restaurant, krijgen spullen een tweede leven. Branko Lisaac, geboren in Zagreb, het voormalig Joegoslavië, zet zich al jarenlang in voor goede doelen in zijn thuisland en Oost Europa. Met de kringloopwinkel wordt zijn verhaal compleet.

In voormalig Joegoslavië gebeurde veel, maar Branko wil er het liefste niet teveel over praten. Hij verloor huis en haard, ook zijn vrouw en kinderen. Wat hij wel wil doen, is vooruit kijken. En Helpen.

‘Al in 199 richtte ik samen met een aantal anderen de stichting Opbouw Basisscholen Joegoslavië (OBJ) op. In de jaren daarna werd het een succes en bouwden we onze projecten uit tot weeshuizen en ziekenhuizen. We zamelden in het hele land spullen in en keken waar deze weer opnieuw benut konden worden. Een enkel schooltafeltje schiet niet op, maar als een basisschool het hele meubilair vernieuwd, kunnen we daar een hele school helpen, waardoor ze voor jaren vooruit kunnen.’De belangrijkste gebieden waar Branko zich met zijn stichting nu op richt, zijn een aantal landen uit voormalig Joegoslavië, Roemenië en Polen.‘Zodra we weer een partij aan goederen bijeen hebben, begint het te lopen. Via tal van contacten uit de te helpen gebieden gaan we na waar er vraag is naar de spullen. We streven altijd naar een juiste verdeling om commerciële handel uit te bannen. Daarom gebruiken we altijd de lokale burgemeester als tussenpersoon. Dat werkt vrijwel altijd goed.’Voor het vervoer ritselt en regelt Branko altijd de meest goedkope methode. ‘Mensen die toch die kant op gaan vragen we goederen mee te nemen, soms regelen we een (vracht) auto, altijd proberen we het zo goedkoop mogelijk te regelen om zoveel mogelijk hulp en goederen ter plaatse te krijgen.’

In de kringloopwinel in Lage mierde kunnen particulieren uit de hele regio spullen inbrengen. Van huisraad tot kleding en van bankstellen tot snuisterijen. De spullen worden zorgvuldig gesorteerd, omdat niet altijd alles meteen in de winkel kan. In een opslagruimte in Tilburg worden goederen bewaard.Een van de goede doelen waar OBJ zich op richtte is het weeshuis in Čačak, in Servie. Er was een groot gebrek aan meubilair om de kinderen onderwijs te laten volgen en ook het gebrek aan computers zorgde voor achterstand. Met twee grote trailers kon Branko met zijn OBJ de kinderen blij maken! Naar een weeshuis in Kraijujcvac ging een enorme berg gebruikte kleding.Om alles transparant te laten verlopen zorgt Branko er voor dat bij  alle grotere acties alles vastgelegd worden in een contract. De school die het meubilair hier afstaat weet daardoor ook precies waar de spullen naar toe gaan.eerder lukte het ook om een in Nederland afgeschreven  ziekenauto naar een ziekenhuis te krijgen, waardoor daar de regio daar enorm geholpen is.

In Lage Mierde, waar de deuren van de kringloopwinkel van dinsdag tot een met zaterdag van 10.00-17.00 uur open staan, is een selectie te vinden van kleding, huisraad en meubels. Branko slaagde erin om enkele complete inboedels op de kop te tikken, waardoor er ook een aantal bijzondere koopjes staan. Van de opbrengst van de kringloopwinkel wordt een substantieel deel gebruikt om de projecten van OBJ te ondersteunen.

 

Foto: Branko Lisaac met de vrijwilligers Carmen, Donna en Jan.