Vloeieind weer toegankelijk
Brug over Raamsloop vernieuwd
 
Mei 2019

de brug tijdens de renovatie

Al in 1925 stond een van de bruggetjes over de Raamsloop bij Lage Mierde in de belangstelling. De Hollandse schilder Arie Zwart zag een bruggetje en hij staakte er meteen zijn zwerftocht door Europa. Een eeuw later is het bruggetje van beton en moet weer vernieuwd worden, om ook de komende jaren het verkeer te kunnen dragen.
Hilvarenbekenaar Jan Merkx kende de waarde van de bruggetjes over de Raamsloop bij Lage Mierde al vele jaren. Elke ochtend keek hij naar het mooie schilderwerk dat bij hem in Hilvarenbeek aan de muur hing. Toch wist hij dat dit werk in Lage Mierde hoorde en toen daar De nieuwe Ster gereed kwam, besloot hij dat de tijd rijp was. Hij schonk het mooie werk terug aan het drop waar het ooit zijn oorsprong had.
Nu hangt het werk van de schilder Arie Zwart al weer jarenlang bij De Ster aan de muur.
Maar een kilometer daar vandaan, staat opnieuw een brug over de Raamsloop in de picture. Zowel fietsers als automobilisten moesten enkele weken lang een omweg maken omdat de route voor alle doorgaand verkeer gestremd was. Velen waren benieuwd wat er aan de hand was, wij gingen er maar eens een kijkje nemen.
Grote hekken geven aan dat je er niet doorheen kunt, maar met een gapend gat tussen de ene en de andere oever, was dat even overbodig. Aan noordzijde wordt het houten fietsbruggetje vervangen en bij de kasseienweg zorgt een grote nieuwe duiker er voor dat de weggebruikers er de komende jaren weer veilig overheen kunnen.
Aan het Vloeieind in Lage Mierde waan je je met gemak een eeuw terug in de tijd. De kasseienweg voert de weggebruiker door een mooi stukje groen en de verbinding van de dorpen Hulsel en Lage Mierde heeft veel geschiedenis in zich. Het is geen wonder dat een schilder van de Hollandse school hier zijn inspiratie vond. Arie Zwart verbleef uiteindelijk meer dan een jaar lang in Lage Mierde, waar hij vanuit een woonwagen diverse werken maakte. Het bruggetje is een van de werken die hierin het beste te herleiden is.
De gemeente Reusel-De Mierden voert op dit moment een uitgebreid programma uit, waarbij 39 kunstwerken van duikers tot bruggen, worden vernieuwd. Zo werden vorig jaar ook twee bruggen over De Reusel, ook ter hoogte van Lage Mierde, vernieuwd. Bij de Vloeieindbrug volstond onderhoud niet meer, waardoor vernieuwen de beste optie bleek.
Als eerste werd de nieuwe fietersbrug geplaatst, daarna een grote zware duiker om het autoverkeer weer te kunnen dragen. Het talud direct naast en onder de brug, wordt bekleed in overleg met Waterschap De Dommel, zodat de ecologische zone die de beek Raamsloop vormt, geen geweld wordt aangedaan. Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, werden ook nog twee bomen gekapt.
De werkzaamheden aan de brug zelf zijn net voor het weekend afgerond, de komende week worden de oever van de beek en de berm bij de nieuwe brug nog verder afgewerkt. Weggebruikers ondervinden daar verder geen hinder meer van, aldus een woordvoerder van de gemeente Reusel-De Mierden.


het schilderij 'brug over de Raamsloop'van Arie Zwart uit 1925