Br. Fons van der Laan nam eerste exemplaar in ontvangst.

Boek over ontstaan van Pelgrimshoeve Kafarnaüm en de Jacobushoeve

 

Publicatie in het blad Ultrea dec 2012


Zaterdag 8 december was een bijzondere dag voor Fons van der Laan, een van de broeders die jarenlang zijn thuis had op Kafarnaüm, een pelgrimshuis in de Servatiusstraat. Precies een jaar nadat Harrie Wenting aankondigde een boek te willen schrijven over zijn leven, kreeg hij dat boek in handen. “Dat gaat toch niet alleen over mij?” waren zijn eerste woorden. Het siert deze broeder, die zich vanaf 1979 Vessemnaar mag noemen. Fons was heel zijn leven op weg, een weg die begon in zijn geboorteplaats Assendelft. Vanaf 1953 zette hij de stap naar het klooster, als broeder Ildefons. later in Vessem werd het voor ieder gewoon Fons. Hij leerde Harrie Wenting kennen in de periode dat hij als kok in de gehandicaptenzorg werkte en toen hij later te voet naar Santiago de Compostela vertrok, bleven ze contact houden.

Weer terug in Vessem was Fons dermate geïnspireerd in wat hij onderweg gezien had, dat

hij meer ‘goede werken’ voor anderen wilde doen. Het eigen huis van de congregatie van

de Broeders van O.L. Vrouw van Lourdes, aan de Servatiusstraat openstellen als pelgrimshuis bijvoorbeeld.

Nu overnachten en bezoeken daar jaarlijks honderden pelgrims op verschillende routes dit pelgrimshuis. Het informatiecentrum van het genootschap van St. Jacob trekt jaarlijks vele honderden potentiële pelgrims. Er kwamen de afgelopen jaren zo’n 700 jongeren op bezoek via de jeugdpelgrimages. Ook de Jacobushoeve, die ooit als kringloopwinkel begon, heeft de stempel van Br. Fons nadrukkelijk meegekregen. “Maar ik deed het nooit alleen,” haast hij zich telkens te verontschuldigen.

Het boek dat Harrie Wenting schreef,  heeft dat in de titel al in zich: ‘Op weg met vele anderen’. In een biografisch levensverhaal laat de schrijver Fons vertellen over zijn leven dat hij vervolgens in de ik-vorm noteert. De lezer krijgt op deze manier een heel persoonlijk inkijkje in het leven van een broeder, met alle twijfel die daarbij hoort. De ontkerkelijking en uittreden van collega-broeders wordt niet uit de weg gegaan. Henny Houben, voorzitter van de Jacobushoeve, noemt het in haar voorwoord ‘de beschrijving van de oorsprong van de Jacobushoeve’. Jac Naus, voorzitter van de  pelgrimshoeve, is blij dat tientallen vrijwilligers hun aandeel hebben kunnen leveren in het boek. Het boek’ Onderweg met vele anderen’ is voor € 15,- te verkrijgen bij de boekenafdeling van de Jacobushoeve of te bestellen via de website www.verhalenuitdekempen.nl via “boeken”.

De Jacobushoeve

Br. Fons zelf kon tijdens de boekpresentatie nog niet de tijd vinden om boeken te signeren, maar hij heeft toegezegd dat nog ruimschoots goed te gaan maken. Hij is regelmatig aanwezig op zowel de pelgrimshoeve als de Jacobushoeve en als mensen hem treffen wil hij de boeken zeker signeren. “Ik houd nu toch tijd over,” zegt hij. “eerder moest ik altijd vertellen over het ontstaan van deze projecten maar nu kunnen de mensen het zelf lezen.”

foto onder: Fons bij de pelgrimshoeve in Vessem

 

Koninklijke onderscheiding

Zaterdag 8 december, met het eerste boek over zijn leven nog koud in zijn handen, kreeg broeder Fons van der Laan de grootste verrassing van zijn leven. Uit handen van burgemeester Anja Thijs kreeg hij de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau opgespeld. Broeder Fons wordt gezien als grondlegger van de Pelgrimshoeve Kafarnaüm en later de Jacobushoeve in Vessem. ‘Het geeft een dubbel gevoel deze onderscheiding,’ sprak hij bedeesd. ‘Als broeder ben ik altijd op weg geweest om Goede Werken te doen. Nooit met de intentie dat dit het gevolg zou zijn.’ De goedlachse broeder ziet zijn speld vooral als eerbetoon voor alle vrijwilligers die hem altijd terzijde stonden. ‘ik wil dit lintje namens al die anderen dragen. Alles wat ik deed, deed ik ook nooit alleen.’