Ethiopië-project op de Hoeksteen
Carmen Jacobs ziet beperking niet als een probleem
 
September 2019
 

 
Met het beschilderen van supergrote vazen, die later te koop worden aangeboden, helpen de deelnemers van activiteitencentrum De Hoeksteen in Bladel, mensen met een beperking in Ethiopië. ,,Mijn beperking staat me niet in de weg om anderen met een beperking te helpen,” zegt deelnemer Carmen Jacobs. ,,In Ethiopië hebben mensen met een beperking gebrek aan de meest normale dingen. Als wij iets kunnen doen om hen te helpen dan werk ik daar graag aan mee.”
Ze is een van de twintig amateur-kunstenaars en kijkt met een strakke blik naar de anderhalf meter hoge vaas voor zich die ze met een penseel inkleurt tussen ingetekende lijnen.
Bij het project werd kunstenares Bregje Raaijmakers uit Hapert betrokken. Zij heeft ervaring als kunstenares, maar ook met de doelgroep. ,,Ik probeer zoveel mogelijk creativiteit uit de mensen zelf te halen,” legt ze uit. ,,Alle deelnemers van De Hoeksteen maken eerst een tekening op papier, die ik daarna voor hen overbreng op de vazen. Daarna komen penseel en verf voor de dag en worden de vazen kleurrijk ingekleurd. Uit ervaring weet ik dat de creativiteit van mensen-met-een-beperking op een mooie manier benut wordt, op het moment dat het met kunstobjecten gekoppeld wordt.”
De vazen zijn tot wel twee meter hoog en staan kriskras in de ruimte van het activiteitengebouw aan de Marktstraat in Bladel. Aan elke vaas zijn een of twee deelnemers aan het schilderen, ondersteund door hun begeleiders, die dat allen vrijwillig doen. Begeleider Joos Lauwers kijkt hoe Ruud van Herk zijn penseel in de verf doopt en, nu zijn werk bijna klaar is, zich opmaakt om er zijn naam onder te zetten. Ook Mira en Alexander Geheniau voelen zich een Van Goch als ze grote zonnebloemen op een vaas schilderen.
Els Dirkx van De Hoeksteen houdt de voortang in het oog. ,,Als het werk klaar is, worden alle vazen van 12 tot en met 27 oktober geëxposeerd in een pand in de Sniederslaan in Bladel,” zegt ze.
,,Daarna kan er op de vazen geboden worden en op 5 november wordt het resultaat van de verkoop bekend gemaakt. Wij doen dit project samen met Broeder Theo van den Boer uit Vessem, die jarenlang met de mensen met een beperking in Ethiopië werkte. Hij is daarom onze gast bij het bekend maken van de actie.”