Cees en Anneke Dobbelaar begonnen in het kippenhok
Ooit pionieren, nu terug kijken op een goed leven

 November 2018

 
Cees en Anneke Dobbelaar

In 1968 maakte Willem van Hanegem zijn debuut voor het Nederlands elftal en won Jan Jansen de Tour de France. Maar het was ook het jaar dat er in Reusel-De Mierden 41 stellen trouwden. 24 daarvan waren afgelopen week bijeen om terug te kijken op een halve eeuw huwelijk en geluk. Als speciale gasten van waarnemend burgemeester Jetty Eugster keken ze nog één keer mee terug naar dat roerige jaar: hun trouwjaar 1968.
 “Wij kwamen vanuit een goed georganiseerd boerenbedrijf terecht op een plek waar de tijd vijftig jaar stil gestaan leek te hebben.”
Voor Jan en Corrie de Kruif uit Hooge Mierde was het vijftig jaar terug pionieren, toen ze vanuit de Gelderse Vallei naar de bossen van Hooge Mierde kwamen. Op landgoed De Utrecht betrok het jonge stel een grote boerderij, waar toen nog geen stromend water aanwezig was. Als het regende hadden ze de emmers buiten staan om het water op te vangen. “Zelfs het grondwater was er donkerbruin,” blikt Corrie terug. “Gelukkig stond veel mensen uit Hooge Mierde klaar om ons te helpen. Klagen deden we nooit en we hebben er een mooie tijd gehad. Nu bestiert onze dochter met haar man de boerderij en wonen wij er in een aanleunwoning bij. Daar genieten we nog elke dag van de schoonheid van het plateland, met de koeien in de wei.” Jan is nog steeds actief met klusjes op en rond de boerderij en in het weekend zijn ze samen actief in de Protestantse kerkgemeenschap.

Jan en Corrie De Kruif

Kippenhok.
De Gouden stellen van nu kwamen een halve eeuw terug niet allemaal in een gespreid bedje terecht. Voor Cees en Anneke Dobbelaar uit Hulsel was er in eerste instantie geen woning beschikbaar, daarom besloten ze in een klein aanbouwtje bij een familielid te gaan wonen. ,,We waren er twee jaar heel gelukkig,” weet Anneke nog. ,,Bij het Gouden feest dat we onlangs vierden hadden we dat gebouwtje op de uitnodiging gezet, het staat er nog, maar is nu in gebruik als kippenhok. Niemand kan zich voorstellen dat je daar ooit ging wonen, maar toen waren we er gewoon blij mee.”
De Dobbelaars maakten met hun twee dochters mooie fietstochten met de vakanties in Nederland en ze genieten samen nog elke dag van het leven.
Ook Theo en Sjan Wolters vierden dit jaar hun gouden huwelijksfeest en ook zij pionierden in de eerste jaren. “Theo kwam vanuit Veldhoven dansen in Klein Amsterdam,” weet Sjan nog. “Ik was zestien jaar en was er met mijn ouders. Het was liefde op het eerste gezicht.”
Theo wist toen al wat hij wilde: een eigen horecazaak, maar de middelen had hij toen nog niet. “We begonnen met een frietkar langs de kant van de weg,” weet Theo nog. “Na enkele jaren openden we in Hooge Mierde onze eigen snackbar, later met een feestzaal erbij. Het was dag en nacht hard werken en het is fijn dat we het nu rustiger aan kunnen doen.”
Sjan vindt het erg leuk dat ze hun gouden feest in hun voormalige feestzaal konden vieren, het voelde voor hen als thuiskomen.
Aan het einde van de Gouden middag, waarbij veel herinneringen opgehaald werden, heeft Jan de Kruif nog iets mooi in petto voor zijn Corrie. Hij grijpt de microfoon en vraagt haar te gaan staan. Dan bedankt hij iedereen die bijgedragen heeft aan de mooie middag. Het was voor alle gouden stellen een bijzondere afsluiting van de eerste vijftig jaar van hun huwelijk.