Neterselse stier alsnog geveld

‘Pamplona’ in Netersel
 
Cees Waalen kan het nog amper bevatten wat hem overkwam toen een dolle stier hem op de korrel nam. Het dier ontsnapte toen hij door een handelaar werd afgeleverd bij slager Baselmans aan de Hoeven. Waalen kwam net langs rijden toen de zware stier de trailer waar hij mee aangevoerd was opzij duwde en op de loop ging. Waalen bedacht zich geen moment en pakte een riek om het dier mee terug te drijven. Toen dat niets uithaalde probeerde hij het met een groot stuk hout maar toen viel de stier hem aan en raakte zijn been. Cees Waalen zag het gevaar in en besloot thuis zijn jachtgeweer van de haak te halen.
 
Sjonge jonge, dat was me wat, zucht hij als hij nog terug denkt aan de briessende stier die met zijn grote horens op hem afkwam. “De handelaar had een chauffeur ingeschakeld voor het vervoer van de stier. Deze had al vaker vee afgeleverd bij Baselmans en hij kende de situatie daar.
De chauffeur in kwestie, Mari Pullen uit Elshout, laat weten dat hij verrast was door de reactie van de grote stier. “Waarschijnlijk is hij in de veewagen van streek geraakt. Toen de laadklep open ging liep hij in wachtruimte bij de slager, maar vervolgens kwam hij terug gebulderd. Ik kon nog net opzij springen”.
Terwijl Pullen toekeek hoe de stier in korte tijd een half dorp op de been bracht kon hij zelf weinig uitrichten.
Cees Waalen belde intussen de politie en een dierenarts die vervolgens op zoek ging naar een geweer om verdovingspijlen af te schieten. Na enkele proefschoten werd besloten dat Waalen de verdovingspijlen zou schieten, maar hij moest daarvoor de stier wel tot op 25 meter naderen.
Terwijl de politie de stier met het jachtgeweer van Waalen onder schot hield, waren er uiteindelijk drie pijlen nodig om het dier klein te krijgen. Met een loader werd de kolos terug in de veewagen gelegd.
Handelaar Jan Knippels die het veevervoer organiseerde, liet de stier weer afleveren bij de boerderij waar hij vandaan kwam. Toen het dier bij zijn positieven kwam bleek zijn poot gebroken. Om verder lijden te besparen werd hij later alsnog afgevoerd voor een noodslacht. “Triest relaas maar het is niet anders,” laat handelaar Knippels weten. “Normaal gesproken kun je goed inschatten wat er gebeurd maar heel af en toe raakt er een stier dol en gebeurt dit. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd.”
Cees Waalen heeft er een grote blauwe plek aan over gehouden en kan er nu om lachen. “Maar als zo’n stier op je af komt dan is het enige wat je wil het op een lopen zetten. Gelukkig ben ik daarbij niet gevallen”.
HW