Chauffeurs luiden de noodklok

 Hans van Loon vreest voor toekomst veiligheidsdag

ED juni 2012

De cabine van zijn truck is zijn domein, vijf, soms zes dagen per week. Maar één dag per jaar zet hij alles opzij voor de veiligheid van de jeugd: bij de veiligheidsdag. Hans vanLoon luidt de noodklok.

Reusel – Na twintig jaar staat de veiligheidsdag van de Reuselse chauffeursvereniging op omvallen. Er meldden zich tot nu toe slechts 42 schoolverlaters, waar op 124 gerekend was. “Als dit zo doorgaat moeten we er helaas de stekker uittrekken,” waarschuwt secretaris Hans van Loon. “Zo’n 75 vrijwilligers offeren hun vrije tijd op en stellen materieel ter beschikking om de jeugd veilig op weg te helpen naar hun nieuwe schoolroute. Nu vinden de kinderen en hun ouders ineens een kinderfeestje belangrijker.” De chauffeurs hebben er ook dit jaar weer veel aan gedaan om de kinderen uit groep acht te bereiken voor de veiligheidsdag. Alle zeven scholen in Reusel-De Mierden werden persoonlijk bezocht, de datum stond tijdig op de kalender en met alle andere verenigingen werd afgestemd deze dag niets anders te organiseren. “Toch hebben we nog minder aanmeldingen dan vorig jaar en het liep al terug,” zucht Van Loon.

De truckende secretaris kan er niet direct één verklaring voor geven waarom de aanmeldingen uitblijven. Hij stelt wel vast dat het per school verschilt.“In Hooge Mierde heeft zich 95 % aangemeld, in Lage Mierde daarentegen nog maar 10%. Mij bereiken geruchten als zouden er kinderfeestjes gevierd worden waar ze liever naar toe gaan. Als we dan wekelijks krantenberichten lezen over jongeren die betrokken raken bij een ongeval in het verkeer, dan ligt hier een kans om dat te voorkomen. Ook burgemeester Harrie Tuerlings betreurt de terugloop van de aanmeldingen. In een open oproep in weekblad Den Uitkijk doet hij nog een ultieme poging om de jongeren over de streep te trekken en zich alsnog aan te melden. Dit kan nog tot aanstaande vrijdag op tel nr 06-83412901.

foto: de chauffeurs staan graag klaar voor de jeugd

“De veiligheidsdag gaat zeker door dit jaar,” benadrukt Hans van Loon. “Als er echter niet meer kinderen komen dan nu opgegeven, is het mogelijk wel de laatste keer.”Tijdens de veiligheidsdag laten de chauffeurs samen met alle hulpdiensten de risico’s in het verkeer zien. Ze nemen de jongeren mee op weg naar de schoolroute die ze binnenkort moeten gaan fietsen en wijzen hen daarbij op de gevaarlijke punten. Van Loon: “We zijn ervan overtuigd dat door dit soort initiatieven het aantal ongevallen beperkt blijft. De mensen uit onze beroepsgroep willen daar erg graag hun bijdrage leveren, niemand wil een scholier voor de wielen. Mogen we dan ook iets terug verwachten?”