Op schaatsen verdwaald in Reusel

 februari 2017
 

Reusel- Claudio Sandoval (24) droomt van de Olympische winterspelen, volgend jaar in Zuid Korea. Op de ijsbaan, bij het onderdeel Massa-start moet het gebeuren om de eer van zijn vaderland Chili hoog te houden. In de voorbereiding verblijft hij bij zijn vriendin Dominique en haar familie in Reusel.

De schaatsbaan die dit jaar voor het tweede opeenvolgende jaar in Reusel een stukje winter bracht, ontsnapte aan zijn aandacht. Hij had vooral oog voor zijn wedstrijden en de voorbereiding daarop. Maar ook lette hij veel op zijn vriendin, want die bezorgt hem de kriebels in de buik.,,Ik woonde in Santiago, waar mijn moeder mij op mijn twaalfde aanmeldde voor een sportclub. Ik ging er vanuit dat het een voetbalclub was, want dat was mijn passie. Toen bleek het een inline-skateclub te zijn.Maar goed, ik was blij dat ik mocht sporten en pakte het meteen goed op. Al na één jaar was ik de beste van de club en weer een jaar later de beste van Chili.”

Aan tafel in Reusel, bij de familie Laureijs waar hij elke dag warm ontvangen wordt, twinkelen zijn donkere ogen. Hij ziet er netjes verzorgd uit en formuleert voorzichtig in het Engels. Behalve als zijn vriendin in de buurt is, dan gaat het in rap Spaans.

Ik ontmoette haar op de ijsbaan in Tilburg. Pas later kwam ik erachter dat ze Spaans spreekt. Echt, het was liefde op het eerste gezicht,” lacht hij. Claudio werd met drie anderen door de Nederlander Jorrit Smink naar Europa gehaald om te kijken of ze vanuit het inline skaten via de winterse variant aan de Olympische spelen mee konden doen. ,,Chad Hedrick is mijn grootste voorbeeld, hem lukt dit ook ooit,” legt Claudio uit. In Tilburg nam Barend Princen hem onder de hoede en kon hij aansluiten bij de ploeg van Stehmann. Inmiddels nam hij deel aan 1500 en 5 km wedstrijden, reed de massa start en enkele marathons. ,,Ik kan in de middenmoot meedoen, nog niet voorin,” legt hij uit. ,,Mijn eerste doel is nu om me binnenkort te kwalificeren voor de Worldcups massa start van volgend jaar, om me zo voor de Spelen te kunnen kwalificeren. De Chileense bond steunt mij, maar verder moet ik het hier wel zelf doen. Ik heb nu veel contact met Vincent van Wersch, een prima persoonlijk trainer die mij veel bijbrengt op de techniek. Daar ligt nu voro mij de focusomdat ik daar nog slagen kan maken."

In Chili volgde hij de opleiding tot sportinstructeur, maar in Nederlands staat hij vooral op het ijs. Tilburg en af en toe ook Eindhoven zijn de banen waar hij dagelijks te vinden is. En in de toekomst? ,,Ja, ik droom ervan om hier te blijven,” zegt hij. ,,Ik moest er wel aan wennen dat de mensen hier vrij afstandelijk zijn. Maar het is er wel erg goed georganiseerd. Dus wie weet ligt mijn toekomst wel hier.”

Op 20 februari, 1 dag na zijn verjaardag, gaat hij weer voor een half jaar naar Chili. Dominique verliest hij niet meer uit het oog en Nederland ook niet.