Cor van der Heijden voegt stukje toe aan geschiedenis

Landbouw Kempen beschreven
ED/Hilverbode april 2010
 
Hulsel - Cor van der Heijden brengt op 21 mei een nieuw boek uit dat hij schreef samen met Reuselnaar Wim Lavrijsen. De aanleiding voor het boek lag bij een jubilerende onderneming waar landbouwmachines worden geproduceerd. Het is de fabriek die jarenlang bekend stond als ‘Imants ploegenfabriek Reusel’.
 
 
 De vraag om een boekje te schrijven komt vaker boven drijven maar toen Van der Heijden globaal de geschiedenis van het bedrijf bekeek zag hij dat er veel meer in zat. Hij stelde daarom voor om het breder op te pakken en ging zo aan het werk samen met tekstschrijver Wim Lavrijsen. Beide schrijvers hebben hun sporen al verdiend in eerdere boeken en poublicaties en het was duideljk dat hier iets bijzonders ontstond.
 
Spaden, ploegen en spitters.
 
‘Alleen de grondlegger van het bedrijf was al een verhaal op zich, zegt Van der Heijden. Hij beschreef al in 1991 in een nationaal tijdschrift over de Nederlandse ploeg van Reuselse makelij.
‘Jan Imants was de dorpsveldwachter maar hij begon eind negentiende eeuw ook nog een smederij aan de Lensheuvel. Het bedrijf ging van generatie op generatie over en bleef steeds binnen de familie Imants, in 1918 kwam het op de Turnhoutseweg in Reusel terecht waar het nu nog staat.’
Pas in 1985 deed de familie Imants een stapje terug en kwam er nieuw bloed in het bedrijf, zo is in het boek te lezen.
Voor de geschiedschrijving putten Lavrijsen en van der Heijden uit de archieven maar ook uit de verhalen van de Reuselnaren die het nog konden vertellen. Er waren acht medewerkers die ruimt een halve eeuw bij het bedrijf werkten, ontdekte Van der Heijden. ‘Deze mensen droegen een schat aan informatie bij zich. Het bedrijf had altijd mee bewogen op de conjunctuur in de Kempen en was daardoor een graadmeter van de economie.’
Lavrijsen en Van der heijden merkten dat met de optekening van deze geschiedenis er een verhaal ontstond zoals er nog niet eerder was geschreven over de Kempische landbouw.
Het resultaat is een boek met harde kaft in full color gedrukt en 225 pagina’s dik. Het verhaal is rijk geïllustreerd en alleen al aan de hand van de foto’s en de bijschriften te volgen.
Tegelijk met de presentatie van het boek vindt de start van een tentoonstelling plaats in het voormalige gemeentehuis aan de Groeneweg te Reusel. De Heemkunde Werkgroep Reusel bouwde jarenlang aan een collectie landbouwwerktuigen. Op 12 juni is er een open dag waarbij iedereen welkom is om het huidige productieproces van nabij te bekijken.
Het boek <I>Spaden, ploegen en spitters<I> is vanaf 21 mei te verkrijgen in de regionale boekhandels.
 
Foto: Cor van der Heijden.