Benefietoptreden tonpraters

Corrie van de Maas geeft alles voor project Uganda

Hilverbode december 2013

Een meisje dat zover van school woont dat ze er moet overnachten om de lessen te kunnen volgen. Maar bij de school zijn geen bedden waardoor zij en haar vriendinnen geen onderwijs krijgen.

Het zijn dit soort voorbeelden die Corrie van de Maas in haar achterhoofd heeft bij de <I>benefiet actie met tonpraters<I> die ze 20 december organiseert. ‘Ik wil graag geld bijeen brengen om een weeshuis te bouwen en in te richten,’ zegt ze. ‘Als de meisjes in de buurt van de school kunnen overnachten kunnen ook zij onderwijs volgen en zich verder ontwikkelen.’

 

Toen de Beekse Corrie van de Maas in 1989 voor het eerst met haar man Marcel naar Afrika ging om er te werken en projecten te ondersteunen, was dat het begin van realiseren van een ideaal.

‘Ik wilde altijd missiezuster worden dus de aansluiting bij Memisa was logisch. Marcel had al eerder als Arts in Afrika gewerkt, ik kon als verpleegkundige ook een mooie bijdrage leveren.’

Na enkele jaren in het Afrikaanse land keerde ze terug naar Nederland, maar nooit voor lang. Ze was er later nog in Ruanda en daarna opnieuw in Uganda.

‘Het liet mij en Marcel nooit meer los. Je kunt er zoveel goede dingen doen.’

Op dit moment wonen ze weer in Hilvarenbeek maar hun hart is nog in Afrika, waar ze nog steeds tal van projecten volgen en ondersteunen.

 Tonpraters

Wie Hilvarenbeek een  beetje kent, weet ook dat er bij de dertien telgen van de familie Van de Maas meer talenten zitten. Peter, jongere broer van Corrie, kwam met het idee om met bekende tonpraters een actie op te zetten om het weeshuisproject een impuls te geven.

Peter won eerder als peerkde d´n Archeoloog de zeskernencup, trad op bij de Keiebijters en was winnaar van de Open Gelderse tonpraatgala. Omdat hij de tonpraterswereld van binnenuit kent, heeft hij er veel contacten. Hij gebruikte zijn contacten om maar liefst  zeven tonpraters belangeloos op te laten, ook hijzelf zal in de ton niet ontbreken.

‘Het kost mij geen enkele moeite om daar belangeloos in de ton te gaan staan, ‘ zegt hij. ‘Dat mannen als Rob van Gestel ook komen, vind ik echt uit de kunst.’

Diessenaar van Gestel maakte dit jaar een flitsend debuut in de ton, door bij zijn eerste optreden al meteen de <I>zeskernencup<I> te winnen. Maar <I>Giel Subtiel<I> hoeft zich niet alleen te voelen. Wat te denken van Jasper van Gerwen die drie maal <I>auwmeut van Hilvarenbeek<I> was.  Andere sterren in de ton zijn van Ad Vermeulen uit Chaam en Kitty Goverde, winnaar van de zilveren Narrekap. Ook  Rob van Elst, finalist bij de Keiebijters en het vrolijke trio Qukske dur bai treden er op.

Kaarten voor het bijzondere optreden zijn te reserveren via de website die er speciaal voor deze actie in de lucht gegaan is: www.masomo.eu  

De optredens op 20 december vinden plaats in het madecenter, maidstone 20 in Tilburg.