Netersels gilde verbroederd
Gouden verbroedering voor Brigida
Juli 2009
Netersel – De schutters van gilde St Brigida staan zaterdag 11 juli weer op scherp als ze voor de vijftigste keer aantreden voor hun verbroederingswedstrijden met gilden uit de omliggende dorpen. Toon Hendriks is de Deken-Schrijver van Brigida en hij is in zijn nopjes dat Netersel deze gouden verbroedering mag organiseren. “Wij verdedigen toevallig ook het wisselschild voor het beste viertal. Reken maar dat we onze huid duur verkopen,” zegt hij.
De gilden hangen van tradities aan elkaar, de verbroederingsfeesten die jaarlijks plaats vinden worden gekoesterd. De schutters komen uit Netersel, Westelbeers en Hoogeloon (dat met twee gilden aantreed). Maar ook uit Hapert en Casteren, terwijl Vessem eenmalig te gast is.
“Het gaat van de ene kant om de verbroedering en de gezelligheid,” legt Hendriks uit. “Maar reken maar dat het er ‘s middags tijdens de schietwedstrijden serieus aan toe gaat.
Bij het samenzijn na de wedstrijd zijn het vooral de sterke verhalen over de wedstrijd die de boventoon voeren. Ook dat is traditie.
De schutters schieten met een kruisboog, de wedstrijden vinden plaats op gildenterrein De Smelbocht aan de Muilen.